Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Faaliyet RaporuAfyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Faaliyet Raporu

Kütahya Tasarım Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Ersan Öz, vergi gelirleri içerisinde dolaysız vergilerin payının arttırılmasının gelir dağılımındaki dengeyi sağlayacak bir unsurdur. Dolaysız vergilerin payının artırılmasının, dolaylı vergilerin payının azaltılmasının vergi adaleti açısından önemli olduğunu söyleyen Öz, Türkiye'nin dolaylı vergilere dayalı bir mali yapıya sahip olduğunu ve dolaylı vergi oranının yüksek olmasının vergi adaletini bozduğunu belirtti. Ancak, gelişim sürecinde olan ve ek maliyetlerle karşı karşıya kalan ülkeler için dolaysız vergilerin yerine dolaylı vergilerin kullanılması gerektiğini ifade etti. Öz, vergi reformuna ilişkin adımların netleşmesi için orta vadeli programın açıklanmasını beklediklerini söyledi.



"Reform dediğimiz zaman sisteme komple bir bakış faydalı olacaktır" diyen Prof. Dr. Ersan Öz, vergi reformunun sadece vergi artışı veya azalışı değil, vergi sisteminin modernize edilmesi ve sadeleştirilmesi gibi konuları kapsaması gerektiğini belirtti. Vergi bilincinin vergi ödeyenler üzerinde kalıcı bir şekilde yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Öz, vergi psikolojisi yönetiminin oluşturulmasıyla adil bir vergi sistemi inşa edilebileceğini söyledi. Öz, vergi konseyinin çalışmalarının da hazine ve maliye bakanlığına sunulduğunu ifade etti.



Son dönemde ihracattaki ivmenin yavaşladığını ve dış ticaret açığının arttığını belirten Öz, çözümün teknolojik katma değeri yüksek ürünlerin ihracatının artırılması olduğunu söyledi. Aynı zamanda turizmin de ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Öz, turizm gelirlerinin artırılması gerektiğini ifade etti.



Altın ithalatına yönelik alınan bazı kararların gündemde olduğunu belirten Öz, bu kararların altın ithalatının cari açık üzerindeki etkisini azaltmayı ve döviz rezervlerini desteklemeyi amaçladığını söyledi. Öz, altın ithalatının azalmasının ise yurt içi fiyatlarını etkileyebileceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonla ilgili olarak politika faizinde artışlar beklediğini söyleyen Öz, piyasanın bu kararlara güven duyduğunu ifade etti.