Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, Kocatepe-Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından "Cumhuriyet'in 100. Yılında TBMM'nin Açılması ve Millî Egemenlik" paneli düzenledi. Hibrit olarak gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin yürüttü. Panelde konuşmacı olarak Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş ile Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Kurnaz Şahin yer aldı.

Prof. Dr. Gürsoy Şahin, TBMM'nin açılmasının Türk demokrasi tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirtti. Şahin konuşmasında, TBMM'nin Milli Mücadeleyi yönetip Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurmuş olması sebebiyle tarihte çok önemli bir rol oynadığına vurgu yaptı. Şahin ayrıca TBMM'nin kurulmasının tarihi sürecini 1. Dünya Savaşını sona erdiren Mondros Mütarekesinin imzalanmasıyla başlatılabileceğini söyledi.

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, "TBMM'nin Açılmasına Giden Süreç" başlıklı bir sunum yaptı. Altıntaş, TBMM'nin açılma sürecinde yaşanan zorluklara dikkat çekerek, milli irade ve milletin kendi kaderine el koyması kavramlarının Sivas Kongresinde ortaya atıldığını ve bu sürece giden kararlardan birinin milli meclisin kurulması gerektiği olduğunu ifade etti. Altıntaş, Meclisi Mebusan'ın 21 Aralık 1918'de tatil edilmesi üzerine Müdafaa-i Hukuk ve Redd-i İlhak Cemiyetleri kurulduğunu ve hemen seçimlerin yapılması ve meclisin açılması istendiğini söyledi.

Doç. Dr. Feyza Kurnaz Şahin ise TBMM'nin açılışı ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Şahin, TBMM'nin açılışının Türk milletinin onurlu duruşu olduğunu belirterek, Türk halkının kendi egemenleri altında yaşayan milletler tarafından adeta Anadolu'da kuşatılması sonucu onurlu bir duruş sergilediğini ifade etti. Ayrıca Şahin, TBMM'nin çalışmaları hakkında da bilgi vererek, meclisin, milletvekillerinin kayıt ve mazbatalarının verilmesine başladıktan sonra yoğun bir şekilde çalıştığını ve Ağnam Vergisi'nin artırılması konusunun ilk tartışılan konu olduğunu söyledi.

Panel, Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve demokrasiye katkısı açısından önemli bir konuyu ele alarak, TBMM'nin açılmasının ne kadar önemli bir dönüm noktası olduğunu bir kez daha hatırlattı.