Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Afyonkarahisar İli ve İlçeleri hakkında hazırlanan Akademik Danışman Değerlendirme Raporu, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cantürk Kayahan tarafından hazırlandı. Rapor, Afyonkarahisar'ın nüfusu, eğitim durumu, iş gücü durumu, dış ticaret verileri, turizm verileri ve stratejik değerlendirme başlıkları altında incelendi.

Rapora göre, Afyonkarahisar'ın toplam nüfusu 747 bin 555'tir ve kadın vatandaşların sayısal olarak erkeklerden tüm yıllarda önde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Afyonkarahisar en çok İzmir'e göç verirken, aynı zamanda en çok göçü de İzmir'den almaktadır.

Afyonkarahisar'ın eğitim verileri incelendiğinde, ortaokul ve dengi meslek okullarının öğrenci sayılarında ciddi artışlar olduğu tespit edilmiştir. Afyonkarahisar, AKÜ ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi gibi iki üniversiteye sahip olduğu için meslek yüksekokulları ile akademik personelin ilçenin sosyal, kültürel ve daha birçok konuda bilgi birikimine katkı sunabilmekte.

Afyonkarahisar'ın Türkiye işsizlik ortalamasının altında olduğu ve tarım sektörünün payı azalırken sanayi ve hizmet sektörlerinin paylarının arttığı ifade edilmiştir. Afyonkarahisar'ın ihracatı, hububat, bakliyat ve mamulleri; kimyevi maddeler ve mamulleri; su ürünleri ve hayvansal mamüller sektörleridir. Ayrıca Afyonkarahisar, TR33 bölgesinin en az ithalat yapan şehridir ve enerji üretimi konusunda da özellikle güneş enerjisi, biyogaz ve termal enerji alanlarında öne çıkmaktadır.

Raporda, Afyonkarahisar'ın turizm verileri de değerlendirilmiş ve 2021 yılında 1 milyon turisti ağırladığı, 2022 yılında ise yüzde 5'lik bir artışla yılın kapandığı ifade edilmiştir.

Rapora göre, Afyonkarahisar'ın geniş coğrafi dağılıma sahip ve taşra nüfusu merkez nüfusuna göre en yüksek olan illerden biri olduğu, bu durumun kamu hizmetlerinin sunulmasından eğitim ve sağlık hizmetlerine kadar yayılan hizmetlerin dağılımını zorlaştırdığı belirtilmiştir.

Afyonkarahisar İli ve İlçeleri Akademik Danışman Değerlendirme Raporu, Afyonkarahisar'ın durumu hakkında farkındalık yaratmak ve yönetim planlamasını daha etkili hale getirmek amacıyla hazırlanmıştır. Rapora ulaşmak için linki takip edebilirsiniz.