Gözden kaçırmayın

1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Bolvadin fay hattının önemine dikkat çekti ve bölgede yaşanan yüzey deformasyonları hakkında bilgi verdi. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, 3 Şubat 2002 Çay depremleri sonrasında Bolvadin Fayı üzerinde yıkıcı deprem olmaksızın meydana gelen yüzey deformasyonlarının her yıl artarak devam ettiği ve bu deformasyonların yaklaşık 7 km uzunluğa ulaştığı ortaya çıktı. Her yıl ortalamada 9 cm düşey yer değiştirme meydana geldiği ve yaklaşık 100 binanın bu deformasyonlardan etkilendiği belirtildi.

Özkaymak, binaların altındaki fayların ve kırılmaların zeminin taşıma gücünü azaltarak üzerindeki binalarda kalıcı hasara neden olabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, Bolvadin'deki afet riskinin önemli olduğuna vurgu yaptı. Öncelikli olarak Bolvadin Belediyesi tarafından imar tadilatı yapılması ve bu deformasyon zonunun yapılaşmaya kapatılması gerektiğini belirtti. İlgili bölgenin afete maruz bölge ilan edilmesi ve zon içinde kalan hasarlı yapıların ise afet riski olmayan alanlara taşınması gerektiğini ifade etti.

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, DUAM tarafından yapılan çalışmaların sonuçları değerlendirildi. İl AFAD Müdürü Mehmet Buldan ise Bolvadin yerleşim alanı ile beraber Büyük Kalecik'te gözlenen kaya düşmesi tehlikelerine yönelik oluşturulan projeler hakkında bilgi paylaştı.