Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde, "Kadınlar Dokuyor Zili Hayat Buluyor" projesiyle kadınlar, asırlık kültür olan zili dokuyarak yeni nesillere aktarıyorlar. Seyitgazi Kaymakamlığı tarafından başlatılan proje, aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından finanse ediliyor. Bu proje, unutulmaya yüz tutmuş sanatları yaşatmak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Seyitgazi İlçesi Halk Eğitim Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda, kadınlar, zil dokumayı öğrenirken kültürel bir birikimi de gün yüzüne çıkarıyorlar. Kadınlar, yünleri önce ipe çevirerek ardından dokuma tezgâhlarında asırlık sanatı günümüze taşıyorlar. Projenin hedefi, yetiştirilen kursiyerlerin, "Zili" dokumasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak.

Proje hakkında konuşan Seyitgazi İlçe Kaymakamı Yeşim Altın, "Kaymakamlığımız tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen Halk Eğitim Merkezi ortaklığında, aile destek merkezi projemiz ile somut olmayan kültürel miraslarımızdan olan 'Zili' dokumaya sahip çıkıyoruz" dedi. Altın, bu projeyle unutulmaya yüz tutmuş sanatların yaşatılması ve kadınların ev ekonomilerine katkı sağladığını vurguladı.

Projenin bir diğer kursiyeri Emine Çelik ise, "Tiftik işledik, yün işledik, yaptığımız işlerle çorap ördük" diyerek proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Usta öğretici Pervin Günsel ise öğrencileri ile birlikte küçük parçalar yaparak, küçük tezgahlarda torbalar, çantalar, panolar, kırlentler gibi eşyalar yapıyorlar.

Seyitgazi ilçesinde hayat bulan "Kadınlar Dokuyor Zili Hayat Buluyor" projesi, unutulmaya yüz tutmuş sanatları korumak ve gelecek nesillere aktarmak için önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.