Gözden kaçırmayın
1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine ÇevrildiTMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Özbunar, kurbanlık hayvanların seçimi, bakımı, beslenmesi, nakli ve kesim sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgilendirme yaptı. Özbunar, kurbanlık hayvanların görünüş, sağlık, yaş ve cinsiyet açılarından nasıl seçilmeleri gerektiğini de açıkladı. Hasta, zayıf, düşkün, göz, burun, ağız ve meme bölgelerinde anormal akıntılar görülen, topallayan ve uyuz belirtileri olan hayvanların kesilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, kurbanlık hayvanların bakım ve beslenme koşullarına, nakliyesine ve kesim yerlerine ilişkin de önemli bilgiler aktardı.
Özbunar, Kurban Bayramı döneminde hayvan hareketlerine bağlı hastalıkların hızla yayılma riskine dikkat çekerek, tüm hayvanların kulak küpelerinin, büyükbaş hayvanların pasaportlarının ve veteriner sağlık raporlarının tam olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, hayvan pazarlarında bulunan veteriner hekimlerden de yardım alınabileceğinin altını çizdi.
Kurbanlık hayvanların bakım ve beslenmesi hakkında da bilgi veren Özbunar, ahır ve ağılların uygun şekilde aydınlatılıp havalandırılması, temiz yemlik ve suluklarla yeterli miktarda su ve kaba yem verilmesi gerektiğini söyledi. Yem değişikliğine gidilmemesi, enerji içeriği yüksek besleme yapılmaması tavsiye edilirken, hayvanlara rastgele ilaç, antibiyotik, aşı, vitamin, hormon ve benzeri maddeler uygulanmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Kurbanlık hayvanların nakliyesi sırasında da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özbunar, yolculuk sırasında hayvanların ihtiyaçlarının karşılanması için önceden gerekli düzenlemelerin yapılması ve nakil araçlarının dezenfekte edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kurbanlık kesimleri için bakanlık tarafından onaylı yerlerin seçilmesi gerektiğini belirten Özbunar, kesim esnasında hayvanların acı çekmemesi ve kasaplık belgesi sahibi ehil kişilerce kesilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kesilen hayvanların kulak küpeleriyle hayvan pasaportlarının en yakın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiğini de ekledi.
Son olarak, kurbanlık hayvanların etlerinin +4C'de soğutulması gerektiğini söyleyen Özbunar, kesim sırasında ortaya çıkan atıkların ve hayvanların çevreye zarar vermemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Atıkların derin çukurlar açılarak gömülmesi gerektiği ve çevreye duyarlı davranılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Yorumlar
Yorum Yap