Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara hayvan sağlığı, halk sağlığı ve çevre konusunda uyarılar yaptı. Ülkede 18 milyon büyükbaş, 53 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğunu ve Kurban Bayramı'nda 3 milyonun üzerinde hayvanın kesileceğini belirten Yuva, kesim yapacak kişilerin eğitimli ve profesyonel olmaları gerektiğini söyledi. Hayvanların nakil öncesi sağlık kontrolü, kesim alanlarının hijyeni ve kesim sonrası et muayenesinin veteriner hekimlerin kontrolünde olması gerektiğini vurguladı.

Kesim öncesi, sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken konulara da açıklık getiren Yuva, kurbanlıkların kesimden önce 12 saat boyunca aç bırakılması, kesim öncesi nakil ve barınma sırasında hayvanların refahına özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Kesim yapılacak hayvanların Tarım Cebimde uygulaması ile yaş, tür ve yapılan aşılarının kontrol edilmesinin önemine değindi. Kesim sırasında da kesim alanlarının hijyenik olması ve hayvanların şiddet, eziyet ve stresten uzak tutulmasının insani açıdan ve et kalitesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Kesim sonrasında ise etlerin mevsim nedeniyle sıcak olması sebebiyle muhafaza edilirken dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti. Etlerin kesim sonrasında gölge bir alanda kısa bir süre bekletildikten sonra 0-8 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini aktardı. Ayrıca, en az 12 saat dinlendirilen etlerin tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Kesim sonrasında hayvan atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmesi konusuna da önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Yuva, veteriner hekimlerin hayvan sağlığı yanında halk sağlığı da göz önüne alarak çalıştıklarını ve hayvansal kaynaklı hastalıkların insanların sağlığına ciddi zararlar verebileceğini hatırlattı. Bu sebeple, sağlıklı hayvan konseptiyle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.