Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Eskişehir'deki yangın söndürme cihazı tedarikçileri, sıcak havalarda artan yangın risklerine karşı tüplerin her zaman en kolay ulaşılabilecek yerlerde hazır bulundurulması gerektiğini belirtti. Söz konusu tedarikçiler, yaz mevsimi girişiyle birlikte artan hava sıcaklıklarının yangın riskini de artırdığına dikkat çekti. Açık alanlarda bilinçsizce yakılan ateşler veya çevreye bırakılan atık maddeler, alevlerin yükselmesine neden olurken, kapalı alanlarda elektrik kontağı veya tavadaki yağın alevlenmesi gibi sebeplerle yangın çıkma ihtimalinin olduğunu ifade ettiler. Yangına ilk müdahalede önemli olan söndürme cihazlarının her zaman en kolay ulaşılabilecek yerlerde bulunmasının önemine dikkat çeken tedarikçiler, cihazların bakım ve kontrollerinin zamanında yapılmasının da önemli olduğunu vurguladılar. Tedarikçiler, 16 kilogramlık bir tüp ile 24 metrekarelik alanın kolayca söndürülebildiğini ve cihazın piminin çekilmesinden sonra 1 metre mesafeden püskürtülerek kullanıldığını açıkladılar.

"Eskişehir'deki her apartmanda yangın söndürme cihazı bulunmalı"
Eskişehir'de yangın söndürme cihazı tedarikçisi olan Ömer Gökdoğan, tüplerin yangını küçük boyutta iken söndürmek ve büyümesini engellemek amacıyla kullanıldığını belirtti. Sıcak havalarda artan yangın riskine karşı söndürme cihazlarının önemine değinen Gökdoğan, söndürme cihazlarının ABC sınıfı denilen yangın gruplarına göre her türlü müdahalede kullanılabildiğini ifade etti. Otlakta veya başka bir yerde çıkan yangınlarla etkili müdahale edilebildiğini söyleyen Gökdoğan, yangın söndürme cihazlarının yangını küçük boyutta iken söndürerek büyümesini engellediğine dikkat çekti. Büyük yangınlar durumunda ise itfaiye ekiplerinin müdahale etmesi gerektiğini belirten Gökdoğan, her zaman yangın çıkabilecek ortamlarda yaşadığımızı ve bu nedenle herkesin elinin altında bir yangın söndürme cihazının olmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Özellikle mutfaklarda yağ yangınlarının sıkça çıktığını belirten Gökdoğan, bu tür yangınlar için de yangın söndürme cihazı çeşitlerinin bulunduğunu ve bu cihazların bilinçli bir şekilde kullanılmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Gökdoğan, "Her apartmanda yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır" dedi.

"Yangın söndürme cihazlarının bakım ve kontrolleri zamanında yapılmalı"
En kolay ulaşılabilir noktalarda yangın söndürme cihazlarının bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Gökdoğan, 16 kilogramlık bir tüp ile 24 metrekarelik alanın kolayca söndürebildiğini dile getirdi. Cihazların bakım ve kontrollerinin zamanında yapılmasının da önemli olduğunu belirten Gökdoğan, çatı katlarında yangın riskinin biraz daha yüksek olduğunu ve bu nedenle yangın söndürme cihazlarının çatı gibi yerlerde değil, daha kolay ulaşılabilir ve yangına hızlıca müdahale edilebilir alanlarda bulunması gerektiğini söyledi. Gökdoğan, insanların yangın tüplerinin kullanımının zor olduğunu düşündükleri için pek müdahalede bulunmadıklarını belirtti, ancak yangın tüplerinin kullanımının aslında çok basit olduğunu ve cihazın üzerinde bulunan pimi çıkardıktan sonra yangına 1 metre mesafeden sıkmak yeterli olduğunu ifade etti. Gökdoğan, 16 kilogramlık bir yangın söndürme cihazıyla 24 metrekarelik alanı kolayca söndürebileceğini bilen veya yangın söndürme eğitimi almış kişilerin gerekli önlemleri zaten aldığını söyledi. Yangın söndürme cihazlarının bakım ve kontrollerinin zamanında yapılması gerektiğini de vurgulayan Gökdoğan, herhangi bir anda neyle karşılaşılacağının belli olmadığı için cihazın her zaman hazır bir şekilde bulundurulması gerektiğini sözlerine ekledi.