Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Halkın yararı için tüm sosyal sorumluluk alanlarında aktif olarak çalışmalar yürüten Anadolu Üniversitesi, küresel ve insanlık geleceği için 'Sürdürülebilir Kampüs' alanında takdire şayan faaliyetlerine dinlenme fırsatı vermeden devam etmektedir.



Sürdürülebilirlik ve yeşil bir gelecek yaratma amacı güderek, sıfır atık politikası çerçevesinde çeşitli uygulamaları başarıyla uygulamaya alan bu üniversite, dikkatli ve bilimsel bir yaklaşımla birçok yeniliği başarıyla hayata geçiriyor. Bu çabaları doğrultusunda, Anadolu Üniversitesi belirlediği Sürdürülebilir Kampüs hedeflerini birer birer gerçekleştirirken, belirlediği hedefleri de aynı şekilde kapsamlı bir şekilde genişletmeye devam ediyor.



Sürdürülebilir Kampüs hedeflerinin bir parçası olarak, israfın önlenmesi ve atık miktarının azaltılması hedefleniyor. Bu bağlamda, yemekhanelerde tek kullanımlık ürünlerin yerine tekrar kullanılabilir ürünler kullanılıyor. Çözündüğünde toprağa ve suya zararlı kimyasallar salan ve doğada 400 ile bin yıl arasında kaybolan plastik atıklar kullanılmamaktadır. Bunun yanında, her yıl 2,6 milyondan fazla pet bardak, 1,6 milyondan fazla yemek seti, 25 binden fazla büyük boy çöp poşeti ve tonlarca kağıt ve plastik atığın doğaya salınmasını önleyen Anadolu Üniversitesi, düzenlenen ağaç dikim etkinlikleriyle de binlerce fidanı toprağa kazandırmaktadır.



Çalışanlar ve öğrencilere düzenli olarak sürdürülebilirlik eğitimleri sunulmaktadır. Bu eğitimler, seminer ve konferanslar gibi etkinliklerde katılımcılara teşekkür sertifikası yerine fidan dikim belgesi verilmesi şeklinde olabilmektedir. Ayrıca, sürdürülebilirlik adına kağıt israfını önlemek için gereksiz basılı materyal kullanılmıyor. Afiş, davetiye, broşür, kitapçık, katılım sertifikası ve benzeri tüm materyaller dijital ortamda dağıtılıyor ve tüm personel ile öğrencilere düzenli olarak Sürdürülebilir Kampüs Uygulamaları eğitimleri veriliyor. Nihayet, Sıfır Atık Öğrenci Kulübü, başta öğrenciler olmak üzere tüm toplumu bilinçlendirmek amacıyla bir dizi etkinlik düzenlemektedir.



Anadolu Üniversitesi, ayrıca enerji verimliliğini artırmak amacıyla çeşitli projeler geliştirmektedir. Kampus bünyesinde 33 ayrı noktada 43 dış mekanda geri dönüşebilir atık toplama ekipmanlarıyla geri dönüşebilir atıkların toplanması sağlanmaktadır. Ayrıca, 450 noktada bulunan iç mekan atık kutuları ile bireysel çöp kutuları kullanımdan kaldırılmıştır. Enerji Yönetim Birimi, fakülte, yüksekokul ve hizmet binalarında tüketilen elektrik, doğalgaz ve su tüketimini izlerken, Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi doğrultusunda enerji verimliliğini artıran bir dizi projeyi uygulamaktadır. Bu çalışmalar sonucunda, 2019-2022 yılları arasında ortalama yüzde 23.25 tasarruf sağlanmıştır.