Gözden kaçırmayın

1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi

Anadolu Üniversitesi, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde özel bir konferans düzenledi. Konferansın başlığı "15 Temmuz Türkiye'nin Demokrasi Serüveni" idi. Moderatörlüğünü Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜDAM Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin'in yaptığı çevrim içi konferansa Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Savaşan konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Şahin konuşmasında, 15 Temmuz'u herkesin bir anısı olduğunu belirterek başladı ve şunları söyledi: "15 Temmuz'a dair herkesin bir anısı vardır. Kahraman şehitlerimizi anıyor, gazilerimize sağlık diliyoruz. Onların sayesinde bir demokrasi sınavı verdik. Biz, toplum olarak ülkemizin başına gelebilecek musibetler karşısında tek vücut olabileceğimizi 15 Temmuz'da göstermiş olduk. Darbe teşebbüsünde halkımızın kahraman mücadelesine doğrudan şahit oldum. Milletimizin, ülkemizi bölmek isteyenlere karşı nasıl bir mücadele verdiğini gördük. Ülkemizin yetişmiş pek çok değeri kahramanca şehit oldu."

Prof. Dr. Savaşan ise konferansta yaptığı konuşmada, yakın tarihte farklı türlerde darbe girişimleri ve demokrasi müdahaleleri yaşandığını belirtti. 1950'li yıllarda milletle devletin bütünleştiği bir dönemin olduğunu ancak bu sürecin 1960 darbesiyle kesintiye uğradığını söyledi. Sonraki dönemlerde de darbe ve muhtıra girişimlerinin yaşandığını ifade eden Savaşan, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin şu sözlere yer verdi: "17-25 Aralık süreciyle birlikte, 15 Temmuz darbe girişimi de bu olumsuz niyetlerin somutlaştırılması girişimiydi. Millet, 15 Temmuz ile birlikte sesini çıkarmaya başladı, topyekûn bir sahiplenme gerçekleştirildi ve bu darbelere artık 'dur' dendi. 15 Temmuz darbesiyle birlikte millet, demokrasiye ve sivil iktidara sahip çıkmasıyla bu gecenin olumlu bir anı olarak kalmasını sağladı."