Gözden kaçırmayın
1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine ÇevrildiBilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğü'nün (TTO) üniversitenin diğer paydaşlarına kalıcı ve akılcı çözümler ürettiğini söyledi. Beydemir, TTO'nun akademik personel ve sanayi-üniversite iş birlikleri çerçevesinde faaliyet gösterdiğini belirtti. Rektör, TTO'nun kentteki sanayi kuruluşlarına Ar-Ge desteği, patent desteği, inovasyon çalışmaları gibi birçok faaliyeti eşzamanlı olarak yürüttüğünü ifade etti.
Bu kapsamda, TTO'nun firma ziyaretleri gerçekleştirdiğini ve firmaların ihtiyaç analizlerinin yapılarak öğretim üyelerine yönlendirildiğini belirten Beydemir, bu sayede firmaların üniversite ile etkileşimlerinden fayda sağlayabildiğini söyledi. Ayrıca TTO'nun Ar-Ge projeleri yürüttüğünü ve geçen yıllara göre bu projelerin sayısının arttığını da kaydetti. TTO ayrıca sanayi firmalarına patent araştırma raporu, patent ihlal analizi ve patent eğitimleri gibi hizmetler de sunuyor. Teknoloji tabanlı iş fikirlerinin hayata geçirilmesine de destek olan TTO, girişimcilik konusunda danışmanlık hizmetleri veriyor. Gelecek planları arasında ise BEBKA tarafından fonlanan SEED-UP projesiyle ilimizdeki teknoloji tabanlı iş fikirlerine eğitim ve mentörlük hizmeti sunmak yer alıyor.
Rektör Beydemir, TTO'nun son 3 yılda önemli bir ivme kazandığını belirterek, pandemi dönemine rağmen 2020-2022 yılları arasında toplam 56 firma görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi. Koordinatörlüğün Ar-Ge ve patent desteği sağlamak için büyük bir çaba sarf ettiğini ifade eden Beydemir, firmalara katma değer oluşturma amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Koordinatörlüğün firma etkinlik sayısını da arttırdığını kaydeden Rektör, bu alanda 2020 yılı öncesi 6 olan etkinlik sayısının 34'e çıktığını vurguladı.
TTO Koordinatörü Doç. Dr. Edip Avşar ise TTO tarafından yapılan patent başvurularının son yıllarda arttığına dikkat çekti. Paten portföylerinin çeşitli sektörlerde uygulama potansiyeli olan yenilikçi fikir ve teknolojileri içerdiğini belirten Avşar, patentlerin tıp, mühendislik, biyoteknoloji, bilgi teknolojileri gibi alanlarda önemli ilerlemeleri temsil ettiğini söyledi. Üniversitenin patent portföyünün gerçek dünya sorunlarına pratik çözümler sunduğunu vurgulayan Avşar, tıp ve diş hekimliği fakültelerinin açılmasıyla birlikte patent başvurularında da bir artış yaşandığını belirtti. Üniversitenin patent başvurusu sayısının 2023 yılı itibariyle 18'e ulaştığını ifade etti.
Yorumlar
Yorum Yap