Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Akredite Doğal Taş Analiz Laboratuvarı (DAL), Türkiye'de ilk defa TURKAK Akreditasyon Belgesi almaya hak kazandı. DAL, 6 adet Amerikan Doğal Taşlar Standardı ve 9 adet Avrupa Birliği Yapay Taşlar Standardı ile bu unvana layık görüldü.

AKÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, DAL'ın 2008 yılında kurulmasından bu yana TURKAK tarafından akredite edilen deney sayısını sürekli olarak artırdığını belirtti. Büyüksağiş, DAL'ın bugüne kadar 25 adet doğal taş ve 14 adet agrega standardında TURKAK akreditasyonuyla hizmet verdiğini söyledi. Ayrıca, mermer ve doğal taş sektöründen gelen yoğun talepler doğrultusunda, DAL'ın uzman ekibiyle birlikte 2021 yılında 6 adet Amerikan Doğal Taşlar Standardı ve 9 adet Avrupa Birliği Yapay Taşlar Standardı için de TURKAK Akreditasyon Belgesi almaya hak kazandığını ifade etti.

Özellikle mermer ve doğal taş sektöründe, ihracat yapılan bazı ülkelerden ürün kalitesi belgelendirme taleplerinin geldiğine dikkat çeken Büyüksağiş, Amerikan Doğal Taşlar Standartları (ASTM) deneylerinin yanı sıra son yıllarda hızla artan Avrupa Birliği Yapay Taşlar Standart deneylerine yönelik taleplerin olduğunu belirtti. Ancak Türkiye'de akredite bir laboratuvarın bulunmadığını dile getirdi. AKÜ-DAL olarak pandemi sürecini fırsata çevirdiklerini ve laboratuvar altyapılarını geliştirdiklerini ve 2022 yılında talep edilen deneyleri yapmaya başladıklarını söyledi. Bu çabalardan sonra Türkiye Akreditasyon Kurumuna kapsam genişletme başvurusu yaparak başarılı bir şekilde denetlendiklerini ve TURKAK Akreditasyon Belgesi almaya hak kazandıklarını açıkladı.

DAL'ın dinamik yapısı ve kaliteli hizmetleriyle doğaltaş sektörüne rehberlik ve bilgilendirme hizmetleri sunduğunu belirten Prof. Dr. Büyüksağiş, laboratuvarın kalite ve güvenilirliği konusunda da güçlü bir referans olduğunu vurguladı.