Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (OEDAŞ), Temmuz ayında gerçekleşen küresel sıcaklık rekoruna ilişkin verileri paylaştı. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, geçen yılın aynı dönemine göre elektrik tüketiminin yüzde 12,4 arttığını belirtti. Yalçın, "Bu artış enerji nakil hatlarında ekstra yük oluşturmasına rağmen kesintilerde yüzde 18 azalma sağladık. 1.200'den fazla çalışanımızla birlikte yaptığımız yatırımlar ve bakım-onarım çalışmalarıyla, elektrik altyapımızı sürekli olarak izliyor ve geliştiriyoruz. Uzaktan veya sahadan müdahaleleri en kısa sürede gerçekleştiriyoruz" dedi.

Elektrik tüketimi, geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 12,4 arttı. Temmuz ayı, iklim değişikliğinin etkilerinin en yoğun hissedildiği dönemlerden biriydi. Sıcaklık rekorlarının üst üste kırıldığı ve küresel ortalama sıcaklığın 17 derecenin üzerine çıktığı günler yaşandığı ay aynı zamanda kaydedilen en sıcak Temmuz ayı olarak tarihe geçti. Bu aşırı sıcaklar, klima gibi soğutma sistemlerinin kullanımının artmasıyla birlikte elektrik tüketiminde de artışa neden oldu. OEDAŞ'ın verilerine göre Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak'ta bulunan bölgelerdeki elektrik tüketimi, geçen yılın Temmuz ayına göre ortalama yüzde 12,4 arttı. Ancak, enerji nakil hatlarında yaşanan yoğunluğa rağmen kesintiler yüzde 18 azaldı.

OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, tüketim artışıyla ilgili olarak uzun süredir stratejiler geliştirdiklerini belirtti. Yalçın, "Gezegenimiz iklim değişikliği nedeniyle ısınıyor ve doğa olaylarına bağlı afetlerle daha sık karşılaşıyoruz. Geçen ay tarihin en sıcak Temmuz ayını yaşadık. Beyaz eşyaların daha fazla enerji kullanması, yoğun klima kullanımı ve tarımsal sulama gibi faktörler elektrik tüketimini artırdı. Bu beklenen durumla ilgili stratejiler geliştiriyoruz. Yaptığımız yatırımlar ve bakım-onarım çalışmalarıyla elektrik altyapımızı sürekli izliyor ve geliştiriyoruz. Uzaktan veya sahadan müdahaleleri en kısa sürede gerçekleştiriyoruz. Bin 200'den fazla çalışanımızla birlikte görevimizin başındayız. Tüm bu çalışmaları sayesinde elektrik tüketimindeki artışa rağmen kesintileri azaltmayı başardık" dedi.

Yalçın, iklim değişikliğinin elektrik dağıtım hizmetlerine etkilerini tespit etmek ve önlemleri almak için bir çalıştay düzenlediklerini söyledi. Yeni eylem planı üzerinde çalışmalara başladıklarını ve yılsonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.