Gözden kaçırmayın

1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi

Eskişehir'de uzun yıllardır tamircilik yapan İsmail Yücel, güneşte veya havasız ortamda şarj edilen scooter ve elektrikli bisiklet bataryalarının patlama riski taşıdığını belirtti.


Son yıllarda elektrikli bisiklet ve scooterların popülaritesi artarken, bu ürünlerin batarya patlamalarına neden olan birçok vakaya da rastlandı. Hem kiralama firmalarının hem de bireysel kullanıcıların sayısı artarken, batarya patlamaları da gündemde yer alan bir sorun haline geldi. İsmail Yücel, özellikle yaz aylarında birçok patlama olayına şahit olduğunu ve bu durumun ardından tamir için bisiklet ve scooterların kendisine getirildiğini söyledi. Yücel, şarj işlemlerinde dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Elektrikli bisiklet ve scooterlar güneşte veya havasız bir ortamda şarj edilmemelidir. Aksi takdirde patlama riski yüksektir ve maddi hasar kaçınılmaz olur" dedi.


Bataryaların düzgün bir şekilde şarj edilmediğini belirten İsmail Yücel, kullanıcıların şarj işlemi sırasında da dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Güneş ışığından ve sıvı temasından bataryaların korunması gerektiğini söyleyen Yücel, "Elektrikli bisiklet ve scooterlar güneş altında değil, gölgede şarj edilmelidir. Ancak birçok kişi bu hataya düşüyor ve güneş altında şarj ediyor. Bu durumda hem güneşin sıcağı hem de bataryanın ısınmasıyla yüzde 90 oranında patlama meydana geliyor. Bu patlamalar sonucunda masraflar artıyor ve tamir işlemi de zorlaşıyor. Kış aylarında ise bazı kullanıcılar şarj aletlerini yağmurdan ve sıvı temasından korumak için plastik torbalara koyuyor. Yaz aylarında sıcaktan patlayan şarj cihazı, kış aylarında ise havasızlıktan patlıyor. Kullanıcıların bu hataları yapmaması ve dikkatli olması gerekiyor. Batarya patlamalarında maddi hasarın yanı sıra fiziksel hasar da meydana gelebiliyor. Örneğin normal bir scooter patladığında en az 600 lira masraf çıkarken, engelli araçlarında ise 5 bin liraya kadar masraf çıkabiliyor. Bu sorunlarla bana gelen birçok kullanıcı var, ancak tamiri de oldukça zor oluyor. Bataryaların yanı sıra, günümüzde sıkça kullanılan elektrikli bisiklet ve scooter modellerinde gösterge panelleri de oldukça önemlidir. Hatta nadir bir şekilde bile olsa yağmur yağdığında bile göstergenin korunması gerekiyor. Göstergeye su kaçarsa arıza oluşuyor ve bu da en az 600 lira masraf demek oluyor" diye konuştu.