Gözden kaçırmayın

1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi

Kitap okuma alışkanlığının teknolojinin gelişmesiyle beraber değiştiği konuşuluyor. E-kitap uygulamalarının popülerleşmesiyle birlikte kitap okuma alışkanlığı artarken, basılı kitap alma sıklığında büyük bir değişiklik yaşanmadığı görülüyor. Sahaf çalışanı Özgür Özyürek, kitapçı ve sahaflardaki satış rakamlarında herhangi bir değişiklik olmadığını belirtiyor. Ancak, genç nüfusun fazla olması sebebiyle basılı kitap alma sayısının artması gerektiğini ifade ediyor.

Özgür Özyürek'e göre, kitap okuma oranının düşmemesinde gençlik edebiyatı kitapları da etkili oluyor. E-kitap kullanımının artmasıyla birlikte kitap satışlarında dramatik bir değişiklik yaşanmadığını vurgulayan Özyürek, okullarda kitap okumaya daha fazla önem verilmesi ve gençlerin sosyal medyada kitaplardan bahsetmesi gibi faktörlerin kitap okuma sayısını sabit tuttuğunu söylüyor. Genç kuşakta e-kitapların sosyalleşme aracı olarak kullanılması, kitap okuma alışkanlığını olumlu yönde etkiliyor.

Okulların kitap okuma alışkanlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu söyleyen Özgür Özyürek, öğretmenlerin ödev ve sınavlarla kitap okumayı teşvik ettiğini belirtiyor. Türkiye'nin sınav odaklı bir ülke olması sebebiyle okuma alışkanlığının e-kitaplarla da kazanılabileceğini ifade eden Özyürek, telefon bağımlılığının çocukları kitap okumaktan uzaklaştırabileceğini ancak internet araçlarının ve gençler için çıkan yeni kitapların, okuma okur sayısının düşmemesini sağladığını söylüyor. Kitap okumanın geleceğin için önemli olduğuna dikkat çeken Özyürek, sınavların zamanla yarıştığı bir ortamda okuma alışkanlığının hayatı belirleyici bir faktör olduğunu vurguluyor.