-

Gözden kaçırmayın

Kariyer Gelişimi İçin Önemli Fırsat: Yetenek KapısıKariyer Gelişimi İçin Önemli Fırsat: Yetenek Kapısı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin 2023-2024 akademik yılı açılış dersi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından verildi. İİBF Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Cemil Demir ve öğretim elemanları ile öğrencilerin katıldığı ders, Sabri Bektöre Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Kandemir, Kar'ın hem akademide uzun süre görev almış hem de ekonomi dünyasında sahada görev almış biri olduğunu belirtti ve hocaya teşekkür etti. Dersin konusu "Dünya Ekonomisindeki Güncel Gelişmeler" olarak belirlenmişti. Öncesinde ise Kandemir, son günlerde yaşanan İsrail'in Gazze'deki saldırılarına dikkat çekerek, İsrail devletinin canilğinin sona ermesini ve sorumluların adalet önünde yargılanmasını temenni etti.

Konuşmasında, dünya ekonomisindeki güncel gelişmeleri anlayabilmek için ana kurumların ve bu kurumların oluşumuna yol açan felsefe ve anlayışların incelenmesi gerektiğini belirten Kar, Ikinci Dünya Savaşı sonrasında oluşturulan uluslararası örgütlere değindi. Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun dünya ekonomisinin temel yapı taşları olduğunu söyledi. Kar, bu kuruluşların amacının ticaretin kurallarını belirlemek, parasal işbirliği sağlamak ve ülkelerin kısa dönemli krizlerine fon sağlamak olduğunu ifade etti.

Kar, Dünya Bankası'nın başlangıçta Avrupa'nın yeniden inşası için kurulduğunu ancak sonrasında gelişmekte olan, az gelişmiş ve yoksul ülkelerin kalkınmasını amaçladığını belirtti. Ayrıca, bu kuruluşların genel karakteristiklerinin liberal bir anlayışı yansıttığını ve dünya ticaretinin artması ve sermayenin küreselleşmesiyle birlikte önem kazandığını da ekledi.

Açılış dersi öncesi, Prof. Dr. Muhsin Kar, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş'ı ziyaret etti ve hediye olarak "Yüzüncü Yılında Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi" adlı bir kitap aldı.

#AKÜ #İİBF #açılışdersi #ekonomi #dünyaekonomisi #MuhsinKar #uluslararasıörgütler #DünyaTicaretÖrgütü #DünyaBankası #IMF