Gözden kaçırmayın

1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi

Eskişehir'deki çiçekçiler, kış aylarında çiçek bakımının hava durumunun önemli bir faktör olduğunu söyleyerek kış türleri hakkında bilgi verdi. Kış ayları geldiğinde, evde yetiştirilen çiçeklerin değişebileceğine dikkat çeken çiçekçiler, kış dönemine uygun çiçek bakımı konusunda vatandaşlara bazı önerilerde bulundu. Eskişehir'deki çiçekçilik işiyle uğraşan Ahmet Köylü, kış aylarında sıklamen ve süs lahanası gibi çiçeklerin soğuğa dayanıklı olduğunu belirtti. Köylü, kış çiçeklerinin balkonda bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, bu çiçeklerin insanların rahat yaşayabildiği oda şartlarında da yaşayabileceğini ifade etti.

Köylü, kış döneminde bitkilerin bakımında hava sıcaklığının önemli olduğunu söyleyerek, özellikle Eskişehir'de kışın sıcaklığının eksi 20 dereceye kadar düştüğünü belirtti. Kış şartlarına uygun olarak çiçek bakımının evde yapılabileceğini söyleyen Köylü, "Kışın sıklamen ve süs lahanası gibi çiçekler soğuğa dayanıklıdır. Bunların yanı sıra kaktüs türleri de vardır. Bu kaktüs türleri kışa oldukça dayanıklıdır. Tabii ki sıcaklık eksi 20 derecenin altında olmamalıdır. Şehrimizin kış havasına göre yetiştirilirler. Süs lahanası bitkisi genellikle kabristanlarda kullanılır. Bu bitki dışarıda balkonda kalmamalıdır. Ev içinde odalarda yetiştirilmelidir. Eğer balkonda kalırsa, şehirdeki eksi 20 derecelik soğuk hava nedeniyle çiçek zarar görebilir. İnsan nerede rahat ediyorsa, çiçekler de orada rahat edebilir. Kış çiçekleri daha çok soğuk odalarda saklanabilir. Bu çiçekler sıcak olduğunda kendini bırakır. Bu yüzden dikkat ederek daha soğuk, serin olan yerlerde kullanılabilir" dedi.

Çiçekçi esnafı Ahmet Köylü, kış aylarında çiçeklere yaz aylarındaki gibi sulama yapılmasını tavsiye etti. "Yaz aylarında çok su verilen çiçeklere, kış aylarında da aynı miktarda su verilmemelidir" diyen Köylü, çiçeğin kendi özelliğine göre kışın ve yazın aynı miktarda su alması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde çiçeğin metabolizmasının bozulabileceğine dikkat çeken Köylü, kaktüs türlerine çok su verilmesi durumunda ise çürüme riski olduğunu söyledi. Ayrıca kış çiçeklerinin kesinlikle rüzgarda bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Köylü, çiçeklerin oda sıcaklığında tutulması gerektiğini ve gerektiğinde daha fazla sulanması gerektiğini ifade etti. Kış aylarında evlerin ısınmasıyla nem oranının arttığını hatırlatan Köylü, çiçeklere bol bol su verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Çiçeklerin dışarı çıkarılacağı zaman ise mutlaka gazete veya naylon gibi bir malzemeyle korunarak taşınması gerektiğini belirtti. Köylü, çiçeklerin de bir canlı olduğunu unutmamak gerektiğini sözlerine ekledi.