-

Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 'Milli İrade ve Cumhuriyet' konulu bir konferans düzenledi. Konferans, Eğitim Fakültesi E-Blok Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karayaman konuşmacı olarak katıldı. Konferansa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, Eğitim Fakültesi akademisyenleri ve birçok öğrenci katıldı. Konferans öncesinde Devlet Konservatuvarı tarafından bir dinleti sunuldu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, "Bizlere emanet edilen bir ülke ve bir devlet var. İlk defa devletin yönetim şekli, halkın tamamının gücüne dayanıyor. Cumhuriyet, hepimizin birlikte yönetimde söz sahibi olduğumuz bir devlet ve hükümet etme şekli demek. Cumhuriyeti kurmak ayrı bir şeydi, onu bu milli iradeye dayandırarak 100 yıl yaşatmak ve daha nice 100 yıllara götürmek de bizim görevimiz" dedi.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Mehmet Karayaman ise cumhuriyetin ve demokrasinin birbirinden farklı olduğunu ve farklı işlevleri olduğunu belirtti. Demokrasiyi devleti temsil eden kişinin seçimle değiştiği bir devlet yönetim biçimi olarak tanımlayan Karayaman, cumhuriyetin ise devlet yönetim biçimi olduğunu ve cumhuriyetin fikrinin Osmanlı için ütopik olduğunu ifade etti. Atatürk'ün ise cumhuriyeti demokrasi ile birlikte değerlendirerek halk iradesinin bir tecellisi olarak gördüğünü söyledi.

Konferans sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, Prof. Dr. Mehmet Karayaman'a teşekkür belgesi takdim etti.