-

Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü, "Cumhuriyetin Anlamı ve Türkiye Cumhuriyeti" başlıklı bir konferans düzenledi. Konferans, Edebiyat Fakültesi Turuncu Salon'da gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. İbrahim Sarı katıldı. Konferansa, Rus Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Makbule Sabziyeva ve birçok akademisyen ve öğrenci de katıldı.

Öğr. Gör. Dr. İbrahim Sarı'nın konferanstaki konuşmasında "Cumhuriyetin Anlamı ve Türkiye Cumhuriyeti" başlıklı bir başlık seçtik ancak asıl bahsetmek istediğimiz konu cumhuriyetin ne demek olduğu, kavramsal anlamı ve bizim için neden önemli olduğu oldu. Bizler cumhuriyeti halkın kendi kendini yönetmesi olarak açıklıyoruz ancak bu kavramı içselleştirmemiz gerekiyor. Önceden saltanat ile yönetiliyorduk ve yönetim bir aileye aitti; cumhuriyet bunu reddediyor. Cumhuriyet, halkın menfaatlerini koruma ilkesine dayanıyor çünkü temelinde seçim esası bulunuyor. Atatürk'ün attığı her adım demokratik bir toplum kurmayı hedefliyordu. Onlar cumhuriyeti demokrasi olarak anlıyorlardı. Bugün biz bazı şeyleri göremiyoruz, bir imparatorluk yıkılıyor, bu büyük bir olay. Atatürk, Türk aydınlanmasının getirdiği kişilerden biriydi ve aynı zamanda o dönemde dünyadaki gelişmeleri gören ve bir halk yönetimi getirmeye çalışan biriydi" dedi.

"Cumhuriyetin Anlamı ve Türkiye Cumhuriyeti" başlıklı konferans, Cumhuriyetin 100. Yılı, Cumhuriyetin Kuruluşu ve Ruslar ile İlişkiler konularıyla sona erdi.