-

Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörlüğü ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen bir konferansta, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk konuşuldu. Konferans, Atatürk Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, akademik personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.


Konferansın modaratörlüğünü AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin yaparken, konuşmacı olarak Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Sarısaman yer aldı.


Prof. Dr. Sadık Sarısaman, konuşmasında Mustafa Kemal'in Selanik'te doğup büyüdüğünü ve bu ortamın onu nasıl etkilediğinden bahsetti. Selanik'in Osmanlı Devleti'nin Batı'ya açılan kapısı olduğunu ve ticaret kenti olduğunu belirten Sarısaman, kozmopolit bir şehir olduğu için eğitim ve kültür etkileşiminin çok olduğunu ifade etti. Ayrıca, azınlıkların ayrılıkçı hareketlerinin zararlarını önce hissederek etkilenen Mustafa Kemal'in, bu olumsuz deneyimlerin fikirlerini ve kişiliğini nasıl etkilediğini açıkladı.


Prof. Dr. Sarısaman ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk'ün siyasi, askeri ve insani özelliklerinden bahsetti. Askerliğin sanat yönünü seven Mustafa Kemal'in kendini sürekli geliştirme konusunda da başarılı olduğunu vurguladı. Ayrıca, yabancı dil öğrenmek, kitap okumak ve arkadaşlarından faydalanmak gibi önemli alışkanlıklara sahip olduğunu belirtti. Mustafa Kemal'in açık fikirli ve kendini yenileyen bir kişilik olduğunu söyleyen Sarısaman, bunun onun bilimsel ve fikri olarak güçlenmesini sağladığını ve askeri alanda da başarılı olmasına yardımcı olduğunu ifade etti.


"Cumhuriyet'in İlanının 100. Yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk" konulu konferansın tamamı izlenebilir.


#Atatürk #Afyonkarahisar #AKÜ #konferans #Tarih #Cumhuriyetinİlanı #Selanik