-

Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Tepebaşı Belediyesi, tarih bilincine katkı sağlamak amacıyla 'Atatürk, Eskişehir ve Behiç Erkin' konulu bir panel düzenledi. Panel, Tepebaşı Belediyesi tarafından Özdilek Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Alkan'ın yaptığı panele Prof. Dr. Ayla Efe, Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ve Prof. Dr. Kemal Yakut konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Ayla Efe, demir yolunun Eskişehir'in kültür, sosyal ve ekonomik hayatına büyük bir katkı sağladığını ve kentin gelişiminde önemli bir rol oynadığını belirtti. Eskişehir'in küçük bir kasaba iken büyük bir şehir olmasında Behiç Erkin'in büyük payının olduğunu vurgulayan Efe, bu durumun bir kent belleği olduğunu söyledi. Eskişehir'in demir yolunun gelmesiyle birlikte büyük bir insan hareketine sahne olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ise demir yollarının yapımı sırasında Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği, demir yollarının da bu kayıpları izlediği bir dönemde olduğunu söyledi. Türkiye'nin işgal döneminde demir yollarının %85'inin işgalci devletlerin kontrolünde olduğunu belirten Ertan, Milli Mücadele döneminde demir yollarının yabancılardan alınması için ciddi bir mücadele verildiğini ifade etti. Behiç Erkin'in de bu mücadelede büyük rol oynadığını belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Alkan ise İngiliz şirketinin İzmir'e yapılacak olan ilk demir yolunu inşa ettiğini ve bu süreçte acımasız olduklarını ifade etti. Osmanlı'nın parası olmadığı için yap işlet devret modelinin kullanıldığını belirten Alkan, demir yolunun geçtiği alanlardaki madenlerin ve vergilerin şirketlere aktarıldığını söyledi. Ancak, yine de yolcu ve yük taşımacılığından kar edilemediğini belirtti.

Prof. Dr. Kemal Yakut ise panelde arşiv fotoğrafları kullanarak geçmişteki gelişmelere değindi. Demir yolları sayesinde Eskişehir'e göç olduğunu ve sosyal yapıda büyük değişiklikler yaşandığını söyledi. Ayrıca, Eskişehir'in Cumhuriyet dönemi öncesinde bir darbe aldığını ve şehrin yakıldığını belirtti. Mustafa Kemal Atatürk'ün Eskişehir'e yaptığı ziyaretler hakkında da bilgi veren Yakut, Atatürk'ün 23 kez Eskişehir'e geldiğini ifade etti.

Panele, Tepebaşı Belediyesi meclis üyeleri ve çok sayıda Eskişehirli katıldı. Panel sonunda meclis üyeleri, konuşmacılara çiçek takdim etti. #TepebaşıBelediyesi #BehiçErkin #Eskişehir #Atatürk #panel