Gözden kaçırmayın
1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine ÇevrildiAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, "Cumhuriyet Konuşmaları" adlı bir etkinlik düzenledi. Üçüncü konferansın başlığı ise "Cumhuriyet'e Giden Süreçte Büyük Taarruz'un İran Basınında Yankıları" idi. Etkinlik AKÜ'nün Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferansa AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Bölüm Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Güneş, Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Konferansta Doç. Dr. Gülay Çınar, "Cumhuriyet'e Giden Süreçte Büyük Taarruz'un İran Basınında Yankıları" konusunda bir konuşma yaptı. Çınar, Türk-Yunan savaşının son safhasının Büyük Taarruz olduğunu belirterek, pek çok ülkenin olduğu gibi İran kamuoyunun da Türk Kurtuluş Savaşıyla ilgilendiğini söyledi. Çınar, İran basınında Türk Kurtuluş Savaşı ve Büyük Taarruz'a geniş yer verildiğini ve Anadolu'daki Yunan varlığının İran basınında "işgal" olarak tanımladığını vurguladı. Çınar, 26 Ağustos'ta başlayan Türk ilerleyişinin İran basınında "fetih" olarak yüceltildiğini ve Yunan ordusunun Türk ordusu karşısında ağır kayıplar vermesinin ve düzensiz şekilde geri çekilmesinin kendilerine göre hakettiği şeklinde yansıtıldığını ifade etti. İran yönetiminin ise Türk Kurtuluş Savaşıyla kader birliği yaptığını ve büyük bir anlam yüklediğini belirtti.
Büyük Taarruz, İran basınında "fetih" olarak değerlendirildi. Çınar, Büyük Taarruz öncesinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle basın faaliyetlerinin engellendiğini söyledi. Bu nedenle savaşla ilgili haberlerin Eylül 1922'den sonra yayımlanmaya başlandığını belirtti. Türk ordusunun Anadolu'daki şehirleri kurtarmasının ardından İran gazetelerinin konuyu sevinçle haberleştirdiğini aktaran Çınar, İran basınının Türk Kurtuluş Savaşı'nı sömürge altındaki İslam dünyasının bağımsızlık mücadelesi olarak gördüğünü ve "fetih" kelimesinin tercih edildiğini ifade etti. Yunan ordusu ise İran gazetelerinde işgalci ve düşman olarak nitelendirildi. Çınar, Yunan ordusunun Anadolu'dan çekilirken köy ve kasabalarda yaptığı yıkımları ve katliamları savaş suçu olarak değerlendiren İran basınının tutumunu da dile getirdi.
Konferans, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin'in Doç. Dr. Gülay Çınar'a teşekkür belgesi takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.
#AKÜ #AfyonKocatepeÜniversitesi #TarihBölümü #CumhuriyetKonuşmaları #BüyükTaarruz #İranBasını #TürkKurtuluşSavaşı
Yorumlar
Yorum Yap