Gözden kaçırmayın
1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine ÇevrildiAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından "Türk Demokrasi Tarihinde II. Meşrutiyet'in Yeri" başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferans, Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirildi ve AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.
AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Özaslan, konuşmasında II. Meşrutiyet döneminin 23 Temmuz 1908'de başladığını ve Osmanlı Meclis-i Mebusan'ın 1920'de İstanbul'un işgali sonrası dağılmasıyla son bulduğunu belirtti. Bu dönemin Türkiye'deki demokrasi kültürünün gelişmesinde önemli etkileri olduğunu vurgulayan Özaslan, 1800'lü yıllarda Avrupa devletlerinin parlamenter sisteme geçmeleriyle birlikte parlamentonun meşruiyet açısından önem kazandığını ifade etti.
Özaslan, Türk demokrasi tarihine bakıldığında ilk seçimlerin 1877 yılında yapıldığını ve I. Meşrutiyet dönemine kadar sadece iki seçimin gerçekleştiğini söyledi. 1908 seçimlerinin, İkinci Meşrutiyet'in ilan edilmesinden yaklaşık 2 buçuk ay sonra yapıldığını belirten Özaslan, 1912 seçimlerinin ise "sopalı seçimler" olarak adlandırıldığını kaydetti. Bu seçimlerde İttihat ve Terakki'nin baskıları altında gerçekleştiği için bu tabirin kullanıldığını belirtti.
Konferans, Özaslan'ın dinleyicilerin sorularını cevaplamasının ardından teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.
#AfyonKocatepeÜniversitesi #AKÜ #FenEdebiyatFakültesi #TarihBölümü #II.Meşrutiyet #TürkDemokrasiTarihi
Yorumlar
Yorum Yap