-

Gözden kaçırmayın

Kariyer Gelişimi İçin Önemli Fırsat: Yetenek KapısıKariyer Gelişimi İçin Önemli Fırsat: Yetenek Kapısı

Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu'nun (EEYO) 30. Yıl Etkinlikleri kapsamında "Terminoloji Bilgisinin Önemi: Dijital Yapı Sözlüğünün Tanıtımı" etkinliği düzenlendi. Etkinlik, EEYO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem İstel tarafından hazırlanan sunumda, Dijital Yapı Sözlüğü'nün tanıtımı ve kullanımı hakkında bilgiler verildi. Ayrıca terminolojinin önemi vurgulandı. Etkinliğe, EEYO Müdürü Doç. Dr. Zehranur Kaya ve diğer öğretim elemanları ile öğrenciler de katıldı.

"Sözlüğümüzde EEYO'nun dil modelini benimsedik"
Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem İstel, terminolojinin bir bilim, sanat ve meslek alanıyla ilgili kullanılan özel kelimelerin tümü olduğunu ve mesleki yeterliliğin temelini oluşturduğunu belirtti. İstel, "EEYO'nun 30 yıllık tecrübesi içinde oluşan bir dil modeli var. Biz de bu dil modelini benimsedik, terminoloji öğretimlerinde bu dil modeli çerçevesinde çalışmalar yaptık. Dijital sözlüğümüze gidiş yolunda ise öğrencilerimizle birlikte metin okuma-inceleme, saha araştırmaları, sınıf ortamında resimli sözlük çalışmaları gibi etkinlikler yürüttük. Öğrencilerimiz dönem boyunca öğrenmiş oldukları terimleri alfabetik sırayla ve kendi tasarımlarıyla bir kitapçık haline getirdi. Bu kitapçık halindeki sözlüğün dijital ortama aktarılmasının Doç. Dr. Güzin Karasu'nun büyük destekleriyle gerçekleştiğini belirtmek isterim" dedi.

Kongreden ödülle döndü
Dijital Yapı Sözlüğü'nü oluştururken kavram tanımlarının yazılması aşamasında EEYO öğretim üyelerinden yardım alındığını belirten Dr. Öğr. Üyesi İstel, sözlüğün öğrencilerin dil seviyelerine paralel olarak hazırlandığını ifade etti. İçeriklerin kapsam geçerliliğinin ise alan uzmanları tarafından belirlendiği aktarıldı. İstel, öğrencilerin önerileri doğrultusunda sözlüğün işaret diliyle desteklendiğini ve işaret diliyle açıklanan tanımları videoya aldıklarını söyledi. Ardından eşinin yardımıyla bu verilerin bilgisayar ortamına aktarıldığını belirtti. Programlama işlemlerinin tamamlanmasının ardından sözlüğün web tasarımı haline getirildiğini ve telefon ve tabletlerde kullanılması için çalışmalara devam edildiğini aktaran İstel, 143 kelimeden oluşan Dijital Yapı Sözlüğü'nün bu dönem öğrenciler tarafından kullanıldığını ve Engelsiz Bilişim Kongresi'nde ödül kazandığını belirtti.

Etkinliğin sonunda Engelliler Entegre Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Zehranur Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem İstel'e teşekkür belgesi takdim etti.