-

Gözden kaçırmayın

Kariyer Gelişimi İçin Önemli Fırsat: Yetenek KapısıKariyer Gelişimi İçin Önemli Fırsat: Yetenek Kapısı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Sayılır, Sarıkamış Destanı'nın konuşulduğu bir konferans düzenledi. Prof. Dr. Burhan Sayılır, Eskişehir Kızılma Turan Derneği'nde gerçekleşen konferansta, Sarıkamış Harekatı hakkında bilgi vererek, şehitlerin anısını yad etmek istediklerini belirtti. Sarıkamış Harekatı'nın 109. yılında, Kasım 1914'te yapılan Köprüköy ve Azap muharebelerinin önemine değinen Sayılır, “3. Ordu, bu muharebelerde Ruslara karşı zaferler kazanarak sınırdan içeri girmeyi başarmıştı. Bu dönemde Ruslar, Sarıkamış'ta büyük bir askeri güç bulundurmuyordu. Eğer 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa, kasım ayında Köprüköy ve Azap muharebelerini kazandıktan sonra harekata devam etseydi, Sarıkamış'ı alması çok daha olası olabilirdi. Böylece aralık ayında planlanan Sarıkamış taarruzuna ihtiyaç duyulmayabilirdi. Ancak Hasan İzzet Paşa, sınırdan içeri girse de orduyu Erzurum'a çekerek savunma taktiği uygulama yolunu tercih etti. Enver Paşa, ordunun geri çekilmesine çok kızdı ve Hasan İzzet Paşa'nın ordunun kış taarruzuna hazır olmadığını düşünerek ilkbaharda harekete geçilmesini savunmasına öfkelendi.” şeklinde konuştu.
Sayılır, daha sonra Hasan İzzet Paşa'nın 3. Ordu Komutanlığı'ndan istifa ettiğini ve İstanbul'dan gelen Enver Paşa'nın 3. Ordu komutanlığını devralarak Sarıkamış Harekatı'nı gerçekleştirdiğini söyledi. Enver Paşa'nın aralık ayında gerçekleştirdiği harekata cephedeki birçok komutanın olumsuz görüş bildirdiğini vurgulayan Sayılır, Sarıkamış'ta gerçekleştirilen tahliye harekatında 30 binin üzerinde Türk askerinin şehit olduğunu belirtti. Hastalıkların yayılmasıyla birlikte kayıpların arttığını söyleyen Sayılır, “Harekatın 109. yılında Sarıkamış ve bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.” dedi.
Konferansın sonunda izleyiciler, Sarıkamış şehitleri ve bütün şehitler için dualar etti. Eskişehir Kızılelma Turan Derneği Başkanı Ahmet Hızlan, Prof. Dr. Burhan Sayılır'a teşekkür belgesi verdi.