Yarın Türkiye'de Hizbullah terör örgütü siyasi uzantısı olarak belirtilen HÜDA PAR nasıl olduda Meclis de 3 temsilci var diye sorulduğunda cevap verebilmek için tarihe not düşmek gerekir.

AK Parti 2023 seçim ittifakı ile girdi; MHP dd bu ittifakın içinde idi diye cevap vermek için şöyle HÜDA PAR ile ilgili özet geçelim:

Hizbullah, 1970'lerin sonunda Güneydoğu'da İran Devrimi'nin etkisinde kalan gençlerin Kitapevi adlı bir oluşum etrafında örgütlenmesiyle ortaya çıktı.

PKK ile kanlı bir çatışmaya giren Hizbullah, 1990'lı yıllarda devletin de desteğiyle bölgede etkinlik kazandı.
Ancak 2000 yılında örgüt lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldürülmesi ve Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın suikastı sonrasında operasyonlarla büyük darbe yedi.

Hizbullah, bu dönemden sonra silahlı mücadeleyi bırakarak yasal çalışmalara yöneldi.
2004'te Mustazaflar Cemiyeti adlı bir sivil toplum kuruluşu kurdu. Ancak bu kuruluş 2009'da Hizbullah'la bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatıldı.

Bunun üzerine 2012'de Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) adlı bir siyasi parti kuruldu.

HÜDA PAR, Kürt sorunuyla ilgili olarak HDP'den daha radikal bir tutum sergiledi.

Özellikle üniter yapı yerine federasyonu savundu. Ayrıca Hizbullah'ı terör örgütü olarak görmediğini açıkça ifade etti.
Türkiye ise Hizbullah'ı terör örgütü olarak tanımladı ve arananlar listesinde 31 Hizbullah mensubu olduğunu duyurdu.

2023 seçimlerinde ise HÜDA PAR, Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'a destek vereceğini açıkladı.
Ayrıca MHP ile seçim işbirliği yapma ihtimali de gündeme geldi. MHP lideri Devlet Bahçeli, HÜDA PAR ile Hizbullah arasında berrak bir ilişkiye tesadüf edilmediğini söyledi.
Ancak muhalefet partileri ve bazı eski bakanlar, bu ittifaka tepki gösterdi ve HÜDA PAR'ın Hizbullah'la bağını ortaya koydu .