Belediye Hizmetlerinin en önemlilerini hangileri sorusunun cevabı, belediyenin görev ve sorumluluklarına bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, belediyelerin en temel hizmetleri şunlardır:

- Su, imar, ulaşım ve kanalizasyon gibi çevre ve çevre sağlığı, kentsel alt yapı hizmetleri . Bu hizmetler, şehirde yaşayan insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşam kalitesini artırmak için gereklidir.
- Temizlik ve katı atık; itfaiye, zabıta, acil yardım, kurtarma ve ambulans; defin ve mezarlıklar gibi hizmetler . Bu hizmetler, şehirde güvenlik, sağlık ve düzenin sağlanması için önemlidir.
- Şehir içi trafik; ağaçlandırma, konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, park ve yeşil alanlar; gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, meslek ve beceri kazandırma; evlendirme, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi gibi hizmetler . Bu hizmetler, şehirde sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeyi desteklemek için gereklidir.

Belediyelerin sunduğu hizmetlerin kapsamı ve niteliği, belediyenin büyüklüğüne, nüfusuna, bütçesine ve önceliklerine göre değişiklik gösterebilir. Belediyelerin ortak olarak sunduğu standart hizmetlere e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşmak mümkündür.