Gözden kaçırmayın

Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıHayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma Programı

Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları arasında en yaygın olanıdır. Dünya genelinde yaklaşık 1.8 milyar hipertansiyon hastası bulunduğu ve bunların yarısının durumlarından haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Ülkemizde yapılan saha araştırmasında ise her 5 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğu tespit edilmiştir. Hipertansiyon en sık görülen komplikasyonları olan koroner kalp hastalığı ve inme ile de bağlantılıdır. Tanı konulmamış ve kontrolsüz hipertansiyon, inmenin en önemli sebebidir.

Hipertansif bireyler için, sağlıklı beslenme, kilo kontrolü, düzenli fiziksel aktivite, tuz kullanımının azaltılması, düzenli muayene ve ilaçların zamanında kullanımı gereklidir. Hipertansiyonun birden fazla nedeni olabilir, bunlardan bazıları kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlığı ve yaşlılıktır. Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışı en sık görülen belirtileridir.

Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite, tuz kullanımının azaltılması, kilo verme gibi davranışlar hipertansiyonun önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından daha fazla farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 17 Mayıs "Dünya Hipertansiyon Günü" olarak kutlanmaktadır. Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin sağlık kurumlarına başvurmaları önerilmektedir.

Uzm.Dr.Serhat KORKMAZ İl Sağlık Müdürü olarak hipertansiyonun önemine dikkat çekmektedir.