Bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizmasıdır.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Bağışıklık sisteminin güçlü olması, enfeksiyonlara ve virüslere karşı korunmada önemlidir. Bağışıklık sistemini desteklemek için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Bağışıklığı güçlendiren besinler arasında şunlar sayılabilir:

- C vitamini: C vitamini, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunan bir antioksidandır. C vitamini, vücutta üretilemediği için dışarıdan alınması gerekir. C vitamini bakımından zengin besinler arasında turunçgiller, kırmızı ve yeşil biber, kuşburnu, domates, maydanoz, brokoli gibi sebzeler ve meyveler bulunur.

- A vitamini: A vitamini, cilt ve mukozanın sağlığını koruyarak vücuda giren zararlı mikroplara karşı bir bariyer oluşturur. A vitamini ayrıca bağışıklık hücrelerinin üretimine ve aktivitesine de katkı sağlar. A vitamini zengin besinler arasında karaciğer, kırmızı et, balık, yumurta, süt ürünleri ve havuç, ıspanak, kırmızı biber gibi sebzeler yer alır.

- Demir: Demir, kanda oksijen taşıyan hemoglobin yapısında bulunan bir mineraldir. Demir eksikliği anemisi olan kişilerde bağışıklık sistemi zayıflar ve enfeksiyonlara daha duyarlı olurlar. Demir bakımından zengin besinler arasında kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuruyemişler sayılabilir.

- Kalsiyum: Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için olduğu kadar bağışıklık sistemi için de önemli bir mineraldir. Kalsiyum, bağışıklık hücrelerinin hareketine ve sinyal iletimine yardımcı olur. Kalsiyum zengin besinler arasında süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, badem ve susam gibi kuruyemişler bulunur.

- Antioksidanlar: Antioksidanlar, vücutta serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerle savaşarak hücre hasarını önleyen bileşiklerdir. Antioksidanlar aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlarlar. Antioksidan bakımından zengin besinler arasında yaban mersini, bitter çikolata, sarımsak, zencefil, zerdeçal gibi bitkisel ürünler yer alır.

Bağışıklık sistemini destekleyen gıda ve bitkisel ürünler hakkında haber yazmak için bu bilgileri kullanabilirsiniz. Unutmayın ki bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sadece belirli besinleri tüketmek yeterli değildir. Aynı zamanda yeterli uyku, egzersiz ve stresten uzak durmak da bağışıklığınız için faydalıdır.