Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Dermatolog Dr. Nihan Yüksel Çanakçı, cilt kırışıklıklarının her kişide farklı olduğunu ve kişiye özel tedavi gerektirdiğini vurgulayarak, cilt bakımı, stres azaltma, yeterli uyku ve sağlıklı beslenmenin cilt yaşlanmasına etkisinin büyük olduğunu söyledi. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Çanakçı, cildin epidermis ve dermis adlı iki tabakadan oluştuğunu belirterek, epidermis tabakasının sahip olduğu keratin ile deriye dayanıklılık kazandırdığını ve dermis tabakasının ise kollajen ve elastin lifleri ile cildin sıkı ve gergin olmasını sağladığını ifade etti.

Dr. Çanakçı, derinin yapısal proteinlerinin 20'li yaşlardan itibaren üretiminin azalmaya başladığını ve yaşla birlikte cilt neminin ve esnekliğinin azalmaya başladığını söyledi. UV ışınlarının da kırışıklıkların erken ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten Dr. Çanakçı, stres, sigara ve alkol tüketimi, düzensiz uyku, yüksek glisemik indeksli ve katkılı gıdaların cilt yapısını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Kırışıklık tedavisinin öncelikle "önleme" ve "koruma" aşamasından başlaması gerektiğini belirten Dr. Çanakçı, düzenli nemlendirme, güneşten korunma, uyku düzeni ve beslenmeye özen göstermenin önemini vurguladı. Dr. Çanakçı, hyalüronik asit içeren serum ve nemlendiricilerin kullanımının cildin nem dengesini sağlamak için önemli olduğunu, mezoterapi uygulamalarının da cilt kalitesini arttırdığını belirtti.

Ayrıca, lazer, radyofrekans, mikroiğneleme, geniş spektrumlu ışık tedavisi gibi enerji bazlı tedavilerin cildin kollajen üretimini desteklediği ve kırışıklıkları azalttığına değinen Dr. Çanakçı, botulinum toksin ve dolgu uygulamalarının da etkili tedaviler olduğunu ifade etti. Dr. Çanakçı, kişiye özel bir cilt bakımı rutini ve yatırımına ihtiyaç duyulduğunu ve doğru bir tedavi için dermatolog ile görüşmek gerektiğini belirtti.

Son olarak, stres, düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve günlük cilt bakım rutini gibi faktörlere de dikkat çekerek, sağlıklı bir cilt için bu faktörleri göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu vurguladı.