Gözden kaçırmayın
Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıAcıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, kurban etleriyle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Diğer bayram geleneklerinde olduğu gibi bayramda da kırmızı et tüketiminin arttığını hatırlatan Diyetisyen Soydemir, bu dönemde yüksek tansiyon, fazla kilo problemi, kalp-damar rahatsızlığı ve diyabeti olan kişilerin beslenmelerine özellikle dikkat etmesi gerektiğini uyarısında bulundu.
Diyetisyen Soydemir, kırmızı etlerin sindiriminin zor olduğunu ve yeni kesilmiş hayvanların etindeki sertliğin hem sindirim hem de pişirmede zorluk yaratabileceğini söyledi. Bu sebeple kurban etlerinin hemen tüketilmemesi, birkaç gün buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, özellikle mide rahatsızlıkları olan bireylerin eti 24 saat bekletmeden tüketmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Soydemir, sakatat tüketiminin de arttığı bu dönemde kolesterol ve kalp damar hastalıkları olan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınması gerektiğini belirtti.
Diyetisyen Soydemir, etlerin yanında C vitamininden zengin sebze ve salataların tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, etlerin yanında pirinç pilavı veya makarna yerine bulgur veya esmer pirinç tercih edilmesi gerektiğini ve asitli veya gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt ve cacık tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını önerdi.
Soydemir, kurban etlerinin saklama yöntemleri konusunda da bilgi verdi. Etlerin, büyük parçalar halinde değil birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara bölünerek buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılıp, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda muhafaza edilmesinin sağlıklı olacağını söyledi.
Diyetisyen Soydemir, etlerin pişirme sürecinde de önemli önerilerde bulundu. Etlerin iç sıcaklığının en az 75 derece olması gerektiğini ve etlerin yüksek ateşte pişirilmesinin besin öğesi kaybını artıracağını ifade etti. Mangalda pişirme yapacak kişilerin, kömürleşen etlerin kanser riski taşıdığını dikkat çekti.
Soydemir, son olarak, et hazırlama aşamasında kişisel hijyen kurallarına uyulması gerektiğine değindi. Etlerin kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinler olduğunu ve etlerin oda sıcaklığında değil buzdolabında çözülmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum Yap