Gözden kaçırmayın

Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıHayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma Programı

Özel Ümit Vişnelik Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Zubaroğlu, Diyabet hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Hastaların sağlıklı yaşam tarzı ile ilaç kullanmadan da yaşayabileceğini belirten Dr. Zubaroğlu, hastalığın durumuna göre ilaç veya insülin tedavilerinin devreye girdiğini söyledi. "Ne yiyoruz ne içiyoruz ve ne kadar hareket ediyoruz" sorularının şeker hastalığında temel tedavi olduğunu vurgulayan Zubaroğlu, yaşam tarzı değişikliği yapılmadan ilaçla tedavinin makul olmadığını ifade etti.

Diyabetin temel olarak ikiye ayrıldığını açıklayan Dr. Zubaroğlu, genetik geçişli Tip 2 diyabetin en sık görülen tip olduğunu belirtti. Tip 1 diyabetin ise insülinin tamamen yokluğuyla ilgili olduğunu ve sadece insülin tedavisiyle kontrol altına alındığını söyledi. Dr. Zubaroğlu, Tip 2 diyabetin temel nedeninin yanlış yaşam alışkanlıkları olduğunu ve bunun önüne geçilebileceğini vurgulayarak, ailesinde şeker hastalığı bulunanların bu hastalıkla ilgili risk altında olduğunu belirtti. Beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının bu riski azaltabileceğini ve hastalığın ortaya çıkmasını geciktirebileceğini söyledi.

Diyabet hastaları için cerrahi tedavilerin de uygulanabileceğine dikkat çeken Dr. Zubaroğlu, ancak ameliyatın erken evrede düşünülmesi gereken bir çözüm olmadığını vurguladı. Hastalığın nedenlerinin hayattan uzaklaştırılması ve yaşam tarzının mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Diyabet hastası olan bir kişinin diyet yapmaması veya ilaç kullanmaması durumunda kan şekeri seviyesinin yükselerek şeker komasına girme riski taşıdığını ifade eden Zubaroğlu, bu komaların ölümcül olabileceği uyarısında bulundu.

İnsülin direncinin tip 2 diyabetin öncülü olduğunu söyleyen Dr. Zubaroğlu, bu durumdaki kişilerin şeker hastası olma yolunda olduğunu belirtti. İnsülin direnci olan kişilerin yaşam tarzı ve önlemler alması durumunda geri dönüşüm sağlandığını ifade etti. Bazı hastalarda ilaç kullanımının gerektiğini ancak tümünde yaşam tarzı değişikliğinin esas olduğunu söyledi. Sağlıksız diyetlerle hızlı kilo vermenin kaçınılması gerektiğini belirtirken, düzenli egzersizin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Saatte 5-6 kilometre hızda 1 saatlik yürüyüşün yeterli olduğunu belirtti.

#Diyabet #SağlıklıYaşam #HastalıkKontrolü #İnsülin #HastalıkTedavisi