Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağıl Şekerci, anne sütünün bebeğin yaşına, durumuna ve ihtiyacına göre değişim gösteren çok değerli bir gıda olduğuna dikkat çekti. Dr. Şekerci, bebeklerin ilk 6 ay boyunca su ve protein ihtiyacının tamamını anne sütünden karşıladığını belirtti ve bu nedenle ilk 6 ay bebeklerin sadece emzirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, annelere 2 yaşının sonuna kadar emzirmelerini tavsiye etti ve emziremeyen annelerin yetersiz hissettirilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağıl Şekerci, bebeklerin ilk 6 ay boyunca anne sütünün bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olduğunu söyledi. Dr. Şekerci, anne sütünün bileşiminin bebeğin yaşına ve durumuna göre değiştiğini ve içerdiği vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve lipitlerin miktarının diğer besinlere göre üstün olduğunu belirtti. Ayrıca, annenin sütünün başlangıcında karbonhidrat oranı yüksek ve daha sulu olan ön süt, sonunda ise yağ oranı yüksek ve bebeğin doygunluğunu sağlayan son süt olduğunu ifade etti.

Anne sütünün salgılandığı döneme ve bileşimine göre 3 farklı grupta isimlendirildiğini belirten Dr. Şekerci, kolostrum adı verilen ilk sütün doğumdan sonra 5 gün boyunca salgılandığını açıkladı. Daha sonra geçiş sütü olarak adlandırılan sütün 5-15. günlerde salgılandığını ve miktarının kolostruma göre daha fazla olduğunu ifade etti. Son olarak, on beşinci günden sonra salgılanan matür sütün bebeğin gelişimine göre ihtiyacının değişmesi nedeniyle olduğunu söyledi.

Anne sütünün yaklaşık olarak yüzde 90'ının sudan oluştuğunu belirten Dr. Şekerci, kolostrumun ilk günlerde az miktarda olduğunu ancak 3-5. günlerden sonra süt üretiminin arttığını söyledi. Ayrıca, süt dolu keselerin düzgün bir şekilde boşaltılmasının süt üretimini sağladığını ve kolostrumun bebeği enfeksiyonlardan koruyan antienfektif öğeler içerdiğini belirtti. Dr. Şekerci ayrıca, anne sütündeki besin ögelerinin miktarının emzirme süresince annenin diyeti, emzirme dönemleri ve emzirme zamanı gibi faktörlere bağlı olarak değişebildiğini ifade etti.

Dr. Şekerci, anne sütünün bebeklerin su ihtiyacını ve tüm protein ihtiyacını karşılamak için yeterli olduğunu söyledi. Anne sütünde bulunan proteinlerin yüzde 10-25'ini oluşturan Laktoferrin'in, bebekleri gastrointestinal enfeksiyonlara karşı koruduğunu ve anne sütündeki demirin emilimini artırdığını belirtti. Ayrıca, anne sütünde yüksek miktarda bulunan lipitlerin bebeklerin sinir sistemi ve görme işlevinin gelişiminde rol oynadığını ve sütte bulunan yağ oranının emzirme süresince değiştiğini söyledi. Dr. Şekerci ayrıca, anne sütündeki laktozun kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini artırdığını ve beyin gelişiminde rol oynadığını belirtti.

Anne sütünde bulunan eser elementler arasında demir, bakır, çinko, magnezyum, krom ve selenyum olduğunu söyleyen Dr. Şekerci, bu elementlerin sütteki miktarının emzirme süresine göre değiştiğini ifade etti.

Dr. Şekerci, süt artırıcı besinler ve sıvılarla annenin süt miktarını artırmanın önemine değindi. Ayrıca, beslenmenin bebek ve anneye göre düzenlenmesi gerektiğini ve böylece annenin süt miktarının yeterli seviyeye gelmesi ve mama ihtiyacının ortadan kalkması sağlanabileceğini belirtti. Dr. Şekerci ayrıca, annenin kendini yetersiz hissetmemesi gerektiğini ve bu durumun sık sık karşılaşılan bir durum olduğunun mutlaka anlatılması gerektiğini söyledi.