Gözden kaçırmayın

Antibiyotik Direnci: Küresel Halk Sağlığı TehdidiAntibiyotik Direnci: Küresel Halk Sağlığı Tehdidi

Eskişehir Özel Ümit Batıkent Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doktor Sıdıka Oksay, anksiyete ile baş etmenin tedavilerin yanı sıra sosyalleşme, gülme, yoga ve meditasyon gibi yöntemlerle de mümkün olduğunu söyledi. Anksiyete, kişinin kendisini korumak için bedeni hazırlayan sempatik sistem denen mekanizmanın harekete geçmesi olarak tanımlanır. Eksik olması gereken bir şey olmasa da fazla anksiyete yaşam kalitesini bozar ve kaygı bozukluğu ortaya çıkar.

Anksiyete bariz tetikleyicilerin yanı sıra stresli iş ortamları, seyahat etmek, genetik faktörler, bazı ilaçların yan etkileri, travma, fobiler, kalp hastalığı gibi durumlarla ilişkilidir. Anksiyete bozukluğu sinirli hissetmek, panik, tehlike veya kıyamet duygusu, artan kalp atış hızı, nefes yetmezliği hissi, terleme, titreme gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavi için öncelikle bedensel bir sorun olmaması için diğer branşlara başvurulmalı ve ardından psikiyatri uzmanına danışılmalıdır.

Kaygı ile baş etmek için konuşma terapisi, meditasyon gibi stratejiler kullanılabilir. Öncelikle bedenin iyi bakılması, sağlık kontrollerinin yapılması ve hormonal dengesizliklerin veya vitamin eksikliklerinin olmadığından emin olunmalıdır. Sağlıklı beslenme, yeterli uyku, kafein, sigara ve alkol gibi tetikleyicilerden kaçınmak da önemlidir. Egzersiz yapmak bedeni ve zihni sağlıklı tutar. Ayrıca sosyalleşmek, gülmek, hobiler edinmek, müzik dinlemek, hayvanlar ve çocuklarla oynamak da stresle başa çıkmada yardımcı olur. Yoga, meditasyon, nefes egzersizleri gibi yöntemler de etkilidir.