Gözden kaçırmayın
1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine ÇevrildiÜniversitemiz, Göz Bankası olarak bilinen bir merkez olan AFSÜ Hastanesi bünyesinde hizmet verecek. Bu yeni hizmet sayesinde kornea nakli için sıra beklemek zorunda kalan ve başka şehirlere gitmek zorunda kalan hastalar artık Afyonkarahisar'da kolaylıkla tedavi olabilecekler. AFSÜ Göz Bankası, kornea nakli için uygunluk değerlendirme ve muayene yapacak, uygun kornea dokularını hastaya nakletmek üzere uygun koşullarda saklayacak. Bu hizmet için Sağlık Bakanlığından ruhsat alınmış durumda.
Kornea, gözün önünde bulunan şeffaf bir tabakadır ve göze gelen ışınları kırma görevi vardır. AFSÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Ethem Ay, korneanın kendine özgü bir fizyolojisi olduğunu söyleyerek şeffaflığının kendine özgü yollarla sağlandığına ve beslenmesinin diğer göz bölümlerinden farklı olduğuna dikkat çekti. Kornea şeffaflığını yitirdiğinde veya şekli bozulduğunda, görme kaybına neden olabilir. Kornea nakli, sağlıklı bir kornea dokusunun bozulan kornea tabakasının yerine konması işlemidir ve bu işlem için kornea almak için sadece Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilen göz bankalarına başvurulabilir.
Kornea nakli için uzak şehirlere gitmek zorunda kalan ve nakil sırası bekleyenler artık AFSÜ'de bu hizmeti alabilecekler. Türkiye'de toplamda 47 Göz Bankası bulunmakta olup, AFSÜ Göz Bankası Afyonkarahisar ve çevre illere hizmet verecek olan nadir merkezlerden biri olacak. Dr. Ay, AFSÜ Göz Bankası'nın kurulmasında desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necip Becit ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Ali Tuncer'e teşekkür etti.
Yorumlar
Yorum Yap