Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Üroloji Uzmanı Dr. Münir Ali Bilgehan, prostat kanserinin erken dönemde genellikle belirti vermediğini ve bu nedenle düzenli kontrollerin önemli olduğunu vurguladı. Dr. Bilgehan, erkeklerin 50 yaşından itibaren üroloji hekimince takip edilmeleri gerektiğini söyledi. Prostat kanserinin erkeklerde en sık rastlanan ikinci kanser türü olduğuna dikkat çeken Dr. Bilgehan, her yıl ortalama her 6 erkekten 1'inin prostat kanseri tanısı aldığını belirtti. Yapılan çalışmalara göre bir erkeğin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma riskinin yüzde 15-20 arasında olduğunu sözlerine ekledi.

Prostat kanserinin prostat dokusunu oluşturan hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi sonucu oluştuğunu ifade eden Dr. Bilgehan, prostat kanserinin genellikle belirti vermediğini ancak ilerleyen evrelerde büyük sorunlara yol açabildiğini söyledi. Bazı belirtilerin ise sık idrara çıkma, zorlu idrar yapma, kesintili idrar yapma, ereksiyon sırasında zorlanma, ağrı, acı, yanma gibi durumlar olduğunu belirtti. Erken dönemde prostat kanserinin saptanabilmesi için yıllık tarama testlerinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Bilgehan, hiçbir şikayeti olmayan kişilerde dahi prostat kanseri olabileceğini söyledi. Ayrıca ailede bu hastalıkların bulunması durumunda daha erken yaşta testlerin yapılması gerektiğini belirtti.

Prostat kanseri tanısının PSA testi ve muayene ile başladığını söyleyen Dr. Bilgehan, PSA düzeyinin yüksek olmasının kanser olduğunu, düşük olmasının ise kanser olmadığını belirtti. Prostat kanseri şüphesi uyandıracak bulguların tespit edilmesi durumunda MR ve akıllı prostat biyopsisi gibi yöntemlerle kesin tanının konulabileceğini ifade etti.

Prostat kanserinin tedavi yönteminin tümörün evre ve derecesi, hastanın yaşı ve genel sağlık durumuna göre belirlendiğini söyleyen Dr. Bilgehan, cerrahi tedavi, ışın tedavisi, hormon tedavisi gibi seçeneklerin bulunduğunu ifade etti. Özellikle radikal prostatektomi operasyonunun en etkin tedavi yöntemi olduğunu belirtti.

Dr. Bilgehan, prostat kanserinin önlenmesinin tek yolunun düzenli kontroller olduğunu altını çizdi. Ancak mesane veya böbrek kanserinde olduğu gibi belirli bir nedeni veya alınabilecek belli önlemlerin olmadığını belirtti. Sağlıklı bir yaşam sürmek, dengeli beslenmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmanın ise riski azaltmak için önemli olduğunu söyledi.