Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Eskişehir'deki veteriner Tuğçe Kara, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) Türkiye'yi "en riskli ülkeler" arasına aldığını söyledi. Kara, sokak hayvanlarının aşılamasının yetersiz olduğunu ve istikrarlı bir kısırlaştırma çalışması yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin kuduz vakalarının artmasının nedeni olarak bu faktörleri gösterdi. Bu konuyla ilgili olarak halk arasında tartışmalar yaşanmaktadır. Bazı vatandaşlar yerel yönetimleri ve barınakları suçlarken, bazıları ise hayvanların toplatılması ya da uyutulması gerektiğini savunmaktadır.


ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Türkiye'yi ziyaret edecek turistlere kuduz konusunda uyarıda bulundu. CDC'nin resmi internet sitesinde, kuduz köpeklerin Türkiye'de yaygın olduğu ve ısırılan kişilerin kuduz tedavisi almanın sınırlı ya da hiç olmayabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle turistlerin seyahat öncesinde kuduz aşısını yaptırmaları önerilmektedir.


Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı kuduz haritasına göre Türkiye, en yüksek kuduz riskli ülkeler arasında yer almaktadır. DSÖ'nün 2021 yılında yayınladığı haritaya göre Türkiye, kuduzun endemik olarak önemli bir sorun olduğu ve hala belli bir popülasyonda yaygın olarak görüldüğü belirtilmiştir.


Son zamanlarda basında yer alan kuduz vakaları, sosyal medyada da tartışmaya neden olmuştur. Bazı vatandaşlar, sokak hayvanlarının yeterli şekilde beslenmediğini düşünerek yerel yönetim ve barınakları suçlamaktadır. Hayvanseverler ise sokaktaki hayvanların kısırlaştırılması ve popülasyonun azaltılması gerektiğini savunmaktadır. Tartışmalarda, hayvanların barınakta toplatılması ya da uyutulması gibi seçenekler de gündeme gelmektedir.


Veteriner hekim Tuğçe Kara, Eskişehir'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kuduz hastalığı açısından eradike (tamamen temizlenmiş) bir ülke olmadığını söyledi. Kara, özellikle Şanlıurfa'da kuduz vakalarının arttığını belirtti ve belediyelere sokak hayvanlarına düzenli olarak kuduz aşısı yapma sorumluluğu düştüğünü ifade etti. Aşılamaların yetersiz olmasının sonucunda Türkiye'de hala kuduz vakaları görüldüğünü söyleyen Kara, vatandaşları hayvanlarını yıllık olarak kuduz aşısı yaptırmaları konusunda uyardı.


Ayrıca sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve popülasyonun azaltılması gerektiğini vurgulayan Kara, bu çalışmalar sırasında hayvanlara düzenli olarak kuduz aşısı yapılması gerektiğini belirtti. Bunun önemli bir görev olduğunu ve kuduz vakalarının azaltılmasının zor olmadığını söyleyen Kara, yurt dışına giden evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarını bu kararla birlikte bırakmak zorunda kalabileceklerini ifade etti. Bu durumun köpek sahipleri için daha büyük bir sorun olabileceğini belirten Kara, vatandaşları hayvanlarını düzenli olarak kuduz aşısı yaptırmaları konusunda uyardı.