Gözden kaçırmayın

Yeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi TamamlandıYeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Tamamlandı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükriye Eral, çocukların sağlıklı beslenmesinin fiziksel ve zihinsel gelişimlerini etkilediğini belirtti. Eral, "Çocukların beslenmesi büyüme ve gelişmeleri ve okuldaki başarıları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir" dedi.

Diyetisyen Eral, beslenme konusunda işbirliğinin önemine dikkat çekerek, "Öğretmenlerin hazırladığı listelerde karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yer alması yerine, bir protein, bir Omega 3 ve bir de kompleks karbonhidrat grubunun bulunması gerekiyor" dedi. Yemekhanesi olmayan okullarda hazır ürünlerle yapılan tost ve hamburgerlerin tercih edilmemesi gerektiğini vurgulayan Eral, beslenmenin ev yapımı ürünlerle hazırlanması gerektiğini belirtti. Eral, çocuklar için kahvaltının önemli olduğunu ve atlanmamasının faydalı olacağını sözlerine ekledi. Kahvaltı yapmak istemeyen çocuklar için ise ilk teneffüsten sonra 1 mevsim meyvesi ve bir süt ürünü verilebileceğini tavsiye etti.

Çocukları hazır gıdalardan ve paketlenmiş ürünlerden uzak tutmanın önemine değinen Diyetisyen Şükriye Eral, evde sağlıklı ürünler hazırlanarak beslenme çantalarına konulması gerektiğini söyledi. Hamur işlerinde tam buğday, mercimek veya yulaf unu kullanılması tavsiyesinde bulunan Eral, tatlandırıcı olarak hurma veya keçiboynuzu özlerinin kullanılabileceğini belirtti. Eral, pekmez ve bal gibi ürünlerin ısıtıldıklarında kanserojen etkiye neden olabileceği için ısıtılmaması gerektiğini ve tatlılara veya sıcak içeceklere soğutulduktan sonra eklenmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Diyetisyen Eral, okula giden çocukların beslenme çantalarında süt grubundan bir besin bulunmasının önemini vurguladı. Evde yapılmış bir meyve suyu veya meyve özü kullanabileceğini ifade eden Eral, paket meyve sularını önermediğini ve taze meyve tüketiminin daha da iyi olacağını söyledi. Beslenme çantasında bir taze meyve ve sağlıklı bir karbonhidrat grubu olabileceğini belirten Eral, tam buğday unlu ekmekle yapılan içinde marul, domates ve peynir olan bir sandviç ya da tam buğday unlu poğaçalar gibi seçeneklerin tercih edilebileceğini söyledi. Eral, işlenmiş et ürünlerinin yerine peynirli tostların yapılmasını önerdi.

Beslenme çantası hazırlanırken çocukların fikrine başvurulabileceğini de sözlerine ekleyen Diyetisyen Şükriye Eral, kek, kurabiye veya poğaça gibi ürünlerin çocuklarla birlikte hazırlanarak tüketilmesinin çocukların daha istekli olmasını sağlayacağını söyledi.