Gözden kaçırmayın

Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıHayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma Programı

Göğüs kafesinin içinde, akciğerlerin üzerinde yer alan kalp, canlıların yaşam merkezidir. Kalp, düzenli olarak kasılarak kanla birlikte ihtiyaç duyulan besin ve oksijeni vücudun her noktasına pompalar. Kalbin kendi çalışması için de oksijen gereklidir ve bu ihtiyaç koroner arterler tarafından karşılanır. Kalbi besleyen damarlarda herhangi bir sorun yaşanması hayati önem taşır. Çünkü kalp beslenemezse, vücuttaki diğer organlarda sorunlar ortaya çıkar ve hatta ölüme yol açabilir.

Kalp hastalıkları çeşitli rahatsızlıkları kapsar. En yaygın olanları koroner arter rahatsızlıkları, kalp kapaklarındaki problemler, kalbin yapısında olan anormallikler ve ritim bozukluklarıdır.

Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak en çok ölüme yol açan hastalıklardır. 2030 yılına gelindiğinde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 22,2 milyona ulaşması tahmin edilmektedir. Türkiye'de ise ölümlerin %60'ından fazlası kalp hastalıklarından kaynaklanır. 2013 yılında her 5 kişiden ikisi kalp-damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Maalesef kalp krizi gibi ani ataklar, her geçen gün daha genç yaşlarda görülmektedir. Gençlik ve hatta çocukluk çağında bile kalp krizinden ölümler yaşanmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hareketsizlik ve kötü beslenme alışkanlıkları özellikle gençlerde obezite ve kalp sorunlarına neden olmaktadır.

Kalp hastalıklarının birçok sebebi bulunur, ancak en riskli olanı genetik faktörlerdir. Diğer risk faktörleri arasında şeker hastalığı, stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz bir yaşam sayılabilir. Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalıklarından uzak durmak için sağlıklı beslenmeli, düzenli fiziksel aktiviteler yapmalı, tütün ve alkol kullanmamalı, kardiyovasküler risk faktörlerini öğrenmeli, kilosunu kontrol etmeli, kan basıncı, kan şekeri ve kan lipidleri düzeylerini bilmeli ve hekimlerin sağlıklı yaşam önerilerine uymalıyız.

29 Eylül Dünya Kalp Günü'nün bu yılki teması "kalbini dinle, kalbini anla"dır. Bu vesileyle risk grubunda olanları ve kalbini dinleyip anlamak isteyen herkesi, bilgi ve kontrol için aile hekimlerine danışmaya davet ediyor, sağlık ve esenlikler diliyoruz.

#KalpSağlığı #DünyaKalpGünü #KalbiniDinle #KalbiniAnla #SağlıklıYaşam #RiskFaktörleri #Obezite #KoronerArter #Hareketsizlik #Sigara #Alkol #DamarHastalıkları