Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, "1-7 Ekim Emzirme Haftası" vesilesiyle yaptığı açıklamada, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişme için yeterli beslenme hakkına sahip olduğunu belirtti. Bilge, emzirmenin bebeklere sağlanan en ideal yöntem olduğunu vurgulayarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini önerdiğini ve bu nedenle her yıl ekim ayının ilk haftasını "Dünya Emzirme Haftası" olarak kutladıklarını söyledi. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları ve sağlık personelinin çabalarıyla emzirme oranlarının arttığını ifade etti.

Prof. Dr. Uğur Bilge, anne sütünün bebekler için çok önemli olduğunu söyledi. Yeni doğan bebeklerin ilk 6 ayı tek başına anne sütüyle beslenmenin doğal, taze ve ekonomik bir yöntem olduğunu belirtti. Bebeklerin 6. aydan sonra ek besinlerle birlikte emzirmeye devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Bilge, anne sütünün bebek ve anne sağlığı üzerinde önemli biyolojik ve duygusal etkileri olduğunu söyledi. Anne sütünün içerisinde bulunan koruyucu maddeler sayesinde bebekleri enfeksiyonlardan koruduğunu ve aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği gibi hastalıklarla mücadelede yardımcı olduğunu belirtti. Anne sütü alan bebeklerde kanser görülme oranının daha düşük olduğunu da ifade etti. Bilge, emzirmenin anneler için de faydaları olduğunu söyleyerek, doğum sonu kanamalarını azalttığını ve meme, rahim ve yumurtalık kanserlerinden kısmen koruduğunu belirtti.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, 1-7 Ekim Emzirme Haftası'nın önemine değindi ve bu hafta içerisinde tüm Türkiye'de emzirme konusunun vurgulandığını ve toplumsal farkındalık oluşturulduğunu ifade etti. Eskişehir'de faaliyet gösteren hastanelerin Emzirme ve Laktasyon Poliklinikleri ile hizmet verdiğini ve anne ve bebekler için emzirme odalarının bulunduğunu belirtti. Emzirme Haftası kapsamında hastaneler, ilçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri ve aile hekimlikleri tarafından farkındalık yaratmak amacıyla aktiviteler düzenlendiğini ifade etti. Ayrıca 4 Ekim 2023 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü ek hizmet binası önünde farkındalık yaratmak amacıyla bir stand kurulduğunu ve bu sayede emzirmenin önemine dikkat çekilmeye çalışıldığını söyledi.