-

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Eskişehir'de Beslenme ve Diyet Uzmanı olan Hande Soydemir, çocukların günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamaları gerektiğini vurguluyor. Kahvaltı yapılmadığında dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performans azalması gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle çocukların okula kahvaltı etmeden gitmemesi önem taşıyor.

Okul çağındaki çocukların büyüme ve gelişme döneminde olduğunu belirten Hande Soydemir, doğru beslenmenin bu dönemde oldukça önemli olduğunu söylüyor. Çocukların yeterli ve dengeli beslenmeleri, enerji, protein, kalsiyum, demir gibi besin öğelerini doğru besin tercihleriyle alması gerekiyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, çocukların dört besin grubunda bulunan besinleri yeterli miktarda tüketmelerinin önemine değiniyor. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, peynir; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca mevsimine uygun sebze ve meyvelerin tüketiminin artırılması da önemli bir nokta.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Soydemir, öğrenciler için kahvaltının önemine dikkat çekerek, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu söylüyor. Kahvaltı yapılmadığında, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Öğrencilerin güne yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla başlaması okul başarısını olumlu etkiliyor. Ayrıca beslenmede önemli bir yere sahip olan yumurtanın kahvaltıda tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Diyetisyen Soydemir, okulda ya da evde ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Şekerli ve yağlı atıştırmalıkların yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları, kuru yemiş ve kuru meyve gibi besinlerin tercih edilmesini öneriyor.

Çocukların beslenme çantalarında taşıması kolay ve besleyici besinlere yer verilmesinin önemine değinen Hande Soydemir, özellikle kuruyemişler ve kuru meyvelerin çocukların okul başarısını olumlu etkileyebileceğini söylüyor. Kuruyemişler ve kuru meyveler enerji verirken tatlı isteğini baskılayarak sağlıklı beslenmeye katkıda bulunuyor.

Diyetisyen Soydemir, çocuklara verilebilecek ara öğünlere dair önerilerde bulunuyor. İçecek olarak süt, taze sıkılmış meyve suyu, ayran tercih edilebileceğinin altını çiziyor. Beslenme çantasına ise taze sıkılmış meyve suyu-peynirli ve bol yeşillikli tam buğday ekmeğine sandviç, ayran-simit-meyve, süt-ev yapımı kek, taze sıkılmış meyve suyu-ev yapımı poğaça, ayran veya taze sıkılmış meyve suyu-ekmek arası köfte/tavuk/balık, patates salatası-1 bardak ayran gibi besinlerin konulması öneriliyor.