-

Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Dünya İnme Haftası dolayısıyla Özel Ümit Hastaneleri personeli, inme hakkında bilgilendirme seminerine katıldı. Beyin damarı hastalıkları, fonksiyon kaybına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olan, ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan hastalıklar olarak bilinmektedir. Bu sebeple, Dünya İnme Haftası'nda farkındalık oluşturmak, koruyucu ve tedavi edici önlemlerin geliştirilmesine dikkat çekmek amacıyla bilgilendirme çalışmaları düzenlenmektedir. Özel Ümit Hastaneleri'nde gerçekleştirilen bilgilendirme çalışmaları kapsamında, hastane personeline inme hakkında bilgiler verildi.

Inmenin risk faktörleri arasında hipertansiyon, diyabet, stres, sigara kullanımı ve obezite gibi hastalıklar bulunmaktadır. Özel Ümit Batıkent Hastanesi'nden Uzman Dr. Nuray Can Uluğ, inme risk faktörleri hakkında konuşarak, değiştirilemeyen ve değiştirilebilen faktörlerin olduğunu belirtti. Değiştirilemeyen risk faktörleri arasında cinsiyet, ırk, aile öyküsü, geçirilmiş inme ve geçici iskemik atak öyküsü yer alırken, yüksek tansiyon, diyabet, hiperlipidemi, atriyal fibrilasyon, kalp hastalığı, sigara kullanımı, obezite, hareketsizlik ve kötü beslenme alışkanlıkları gibi faktörler de inme riskini artıran etkenlerdir.

Inmenin belirtileri arasında ani bilinç kaybı veya bayılma, kol veya bacaklarda ani güç kaybı, dengesizlik, konuşma bozukluğu, anlama güçlüğü, ağız köşesinde çekilme veya sarkma, tek taraflı uyuşma, çift görme ve görme kaybı gibi semptomlar yer almaktadır. Dr. Can Uluğ, bu belirtiler hakkında bilgi verdi.

Erken tanı ve tedavinin önemine değinen Özel Ümit Vişnelik Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Rabia Sedef Üre, hastaların acil durumda 112'yi arayarak inme merkezine başvurmalarının tedavi şansını artıracağını belirtti. Dr. Üre, inmenin tedavi edilmesinde erken müdahalenin başarı oranını yükselttiğini ifade etti.

Nöroloji Uzmanı Dr. Sedef Üre, inme tedavisinin hastanın özelliklerine, inmenin şiddetine ve geçen süreye bağlı olduğunu söyledi. Kanda pıhtılaşmayı engelleyen ilaçların en erken dönemde kullanıldığını belirten Dr. Üre, ayrıca pıhtıyı gidermek için girişimsel yöntemlerin kullanılabileceğini ifade etti. Beyin kanamasına bağlı inmelerde ise ilaç tedavisi yanında kanamanın azaltılması ve sinir hücrelerinin korunması için çeşitli girişimsel yöntemlerin veya açık cerrahinin tercih edilebileceğini ekledi.

İnme sonrasında fizik tedavi ve rehabilitasyonun hastanın tedavisini destekleyici önemi vurgulayan Dr. Üre, kas gücünün artırılması ve konuşma bozukluklarının iyileştirilmesine yönelik çeşitli rehabilitasyon programlarının uygulanabileceğini belirtti. Ayrıca, hastaların nörolojik sıkıntılara yönelik psikolojik destek almalarının da tedavinin önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

#DünyaİnmeHaftası #İnmeHakkındaBilgi #ErkenTanıveTedavi #Sağlık